A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csekk Katka: Sokkal több nőre van szükségünk a politikában


A Momentumos hazaáruló, Cseh Katalin a Facebookon posztolt.

A politikai döntéshozóknak arányosan kell képviselniük a választóikat – én ebben hiszek, és a személyes, illetve képviselői tapasztalataim is azt mutatják, hogy egy-egy megoldandó helyzetre egészen más szempontokat tud behozni egy férfi és egy nő. 

És itt nem csak elvont témákra gondolok, hanem egészen mindennapi, profánnak tűnő kérdésekre is: vegyük csak például a közlekedést, a közvilágítást: egészen más életérzéssel sétál keresztül egy sötétedő utcán egy nő, mint egy férfi. De például a »családbarát munkahely« jellemzésére is teljesen különböző válaszokat sorolnak fel nők és férfiak. 

És az egymást kiegészítő szempontok figyelembevételével születnek meg a jó döntések. Magyarországon minden második ember nő, ehhez képest azt látjuk, hogy a fontos politikai döntéshozói szerepekben ez az arány egyáltalán nem tükröződik, sőt, a magyar miniszterelnök is előszeretettel utal úgy a politikusi szakmára, hogy az nem nőknek való. Én ezzel mélységesen nem értek egyet. 

Sokkal több nőre van szükségünk a politikában. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Momentum egy olyan közösség, amely ezt felismeri, és arra törekszik, hogy a döntéshozó asztaloknál arányosan legyenek képviselve a férfi és a női tagjaink is. 

A Momentum küldöttgyűlése vasárnap nagy többséggel elfogadta a nemi kvótát – ez vonatkozik a választási listára és a tisztújításra is. Vagyis a pártlistáinkon legalább 30%-ot el kell érnie a kisebbségben lévő nem arányának, a listák összeállítása során pedig cipzárelvet kell alkalmazni: 2 azonos nemű jelöltet egy ellenkező neműnek kell követnie.

Ez egy nulladik lépés, hiszen társadalmi szinten a nők és férfiak aránya közel 50-50%, de ehhez képest a politikában a 15%-ot sem érik el a női szerepvállalók. Ezzel az aránnyal már a szomszédos Romániához és Horvátországhoz képest is le vagyunk maradva. 

Mi a Momentumban azt szeretnénk, ha minél több nő venne részt a politizálásban, hiszen ez egy fontos szakma, és hatalmas szükség van arra, hogy nők is részt vegyenek azon döntések meghozatalában, ami minden magyar nőt érinteni fog.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések