A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: Németország valószínűleg már recesszióban van


A német ipari termelés novemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, ami valószínűleg azt jelzi, hogy az ország 2023 utolsó negyedévében recesszióba került – jelentette a Bloomberg a német szövetségi statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A termelés 0,7%-kal esett októberhez képest, ami a beruházási javak és a félkész termékek termelésének lassulása miatt következett be, mivel a német gyárak a globális kereslet visszaesése, különösen Kínából, a magas kamatlábak és a drága energiaárak közepette küzdenek – mutatták az adatok.

"A novemberi csalódást keltő termelési adatok és a közelmúltban romló üzleti várakozások az ipar számára nehéz évkezdetet jeleznek. Fenntartjuk a 2024 első negyedévére vonatkozó, enyhe GDP-növekedésre vonatkozó alapvetésünket, amelyet a szolgáltatási ágazatok nagyobb dinamikája hajt. Jelentős a kockázata azonban annak, hogy az ipar erőteljesebb gyengélkedése 24 első negyedévében ismét lehúzza a gazdaságot” – írták a Bloomberg közgazdászai.

Elemzők szerint az EU legnagyobb gazdasága a tavalyi év végén valószínűleg recesszióba csúszott, mivel arra számítanak, hogy a január 15-én megjelenő adatok 2023 negyedik negyedévében már a második egymást követő alkalommal mutatják ki az ipari termelés zsugorodását.

Az ipari termelési adatok egy nappal azután érkeztek, hogy egy jelentés szerint a német gyári megrendelések a vártnál jóval kevésbé emelkedtek novemberben. A megrendelések mindössze 0,3%-kal nőttek, ami jóval elmaradt az elemzői várakozások 1,1%-os növekedésétől.

Elemzők szerint még ha a német gazdaságnak sikerül is idén növekedést elérnie, az ipari és költségvetési gondok továbbra is akadályozni fogják az ország generáció óta leggyengébb éves teljesítményéből való kilábalást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések