A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai – brit megtorlócsapás jemeni húti célpontok ellen


A csütörtök esti rendkívüli kormányülés után péntek hajnalban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légi- és tengeri támadásokat hajtott végre a jemeni húti katonai célpontok ellen, írja a Reuters.

A Vörös-tenger gázai háború által is sújtott déli részét november vége óta az Iránnal szövetséges, síita iszlamista hútik tartják rettegésben: először elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót, mert szerintük az valójában izraeli - az incidenst iráni terrorcselekménynek minősítették -, majd december elején amerikai hadihajókat és több kereskedelmi hajót ért húszi drón- és rakétatámadás a térségben, amiket Jemenből indítottak. A húszik azt állítják, támadásaikkal a palesztinok és a Hamász támogatását akarják kifejezni.


Az amerikai hadihajókról indított Tomahawk rakéták és amerikai repülőgépek a BBC szerint több mint 60 célpontot támadtak 16 helyszínen, köztük a fővárosban, Szanaában, valamint Hudaydahban, a húszik vörös-tengeri kikötőjében és Dhamarban is. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy a támadások a húszi katonai infrastruktúrát célozták, köztük drónokat, ballisztikus és cirkálórakétákat, part menti radarokat és légi megfigyelőrendszereket semmisítettek meg.

Joe Biden elnök csütörtökön késő este nyilatkozatban figyelmeztetett, hogy nem habozik további lépéseket tenni, ha szükséges. „Ezek a célzott csapások egyértelmű üzenetek, hogy az Egyesült Államok és partnereik nem tűrik a személyzetünk elleni támadásokat, és nem engedik, hogy ellenséges szereplők veszélyeztessék a hajózás szabadságát” – mondta Biden. Rishi Sunak brit miniszterelnök korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az akciót, írja az MTI.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések