A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Berliner Zeitung: Brandenburgban a gazdák 70 autópálya bejáratot blokkoltak


Német gazdák 70 felhajtót zártak le több, a német fővárost körülvevő autópályán Brandenburg tartományban - jelentette a Berliner Zeitung.

"Berlinben és Brandenburgban szerdán is folytatódtak a gazdák tiltakozásai. A gazdák ma reggel több mint 70 autópálya-felhajtót zártak le Brandenburgban" - írta a kiadvány a rendőrség sajtószolgálatára hivatkozva.

A tüntetések a Berlint körülvevő A9-es, A10-es, A12-es és A24-es autópályákat érintették. Biztonsági okokból a gazdák csak a bejáratokon közlekedhetnek, a kijáratokat nem zárják le.

A fővárosban eközben már harmadik alkalommal egymás után 25 ember aludt 14 traktor, ugyanennyi teherautó és négy személygépkocsi láncolatában a Brandenburgi kapunál.


A gazdák január15-ig az utcán kívánnak maradni, amikor is a hétnapos sztrájkot lezáró demonstrációra kerül sor. Erre tízezer résztvevőt regisztráltak. Várhatóan sok traktoros gazda is csatlakozik majd a lánchoz.

Decemberben a német kormány költségvetési takaréossági intézkedéseket jelentett be. A tervek szerint megszüntették volna a dízelüzemanyag támogatását, valamint az erdészetben és a mezőgazdaságban használt járművek kedvező adóztatását. E tervek bejelentése után a gazdák tiltakozásba kezdtek. A gazdák feldühödött tömege többek között megpróbált felszállni a nyaraló Robert Habeck alkancellárt szállító kompra.

Néhány nappal később Steffen Hebeestreit kormányszóvivő közölte, hogy a dízel-támogatások egy lépésben történő megszüntetése helyett ezeket fokozatosan csökkentenék, és a gépjárműadó-kedvezmények megmaradnának. Ennek ellenére a mezőgazdasági termelők szakszervezetének vezetője, Joachim Rukwied bejelentette a mostani egyhetes sztrájkot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések