A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belga gazdák: A nagyvárosi emberek meg akarják mondani, hogy a vidékiek hogyan éljenek


Ír, belga, francia és olasz agrárszervezetek is képviseltették magukat azon a demonstráción, amelyen az Európai Unió közös agrárpolitikája ellen fejezték ki tiltakozásukat. A termelők a munkájukat és megélhetésüket ellehetetlenítő egyre szigorúbb szabályozások, valamint a számukra versenyhátrányt okozó ukrán termékek importja miatt is neheztelnek. Az Európai Parlament közelében tartott eseményen több jobboldali politikus is megjelent.


„Az európai gazdálkodóknak meg kell mutatniuk, hogy a jövőjüket érintő döntéshozatali rendszer rossz. Ezek az emberek állítják elő a mindennapi betevőnket, ami nemzetbiztonsági kérdés. Tehát el kell ismernünk, hogy ha nincsenek gazdálkodók, akkor nincs élelmiszerünk, ha pedig nincs élelmiszerünk, akkor jövőnk sincs” – fogalmazott Robert Roos, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjának európai parlamenti képviselője lapunknak a Brüsszeli gazdatüntetésen.

A képviselőt az ukrán agrártermékek vámmentes behozataláról is kérdeztük, amivel kapcsolatban kiemelte: Európa képes önmaga ellátására, valamint azon felül az exportra is.

„Őrültség azt állítani, hogy szükségünk van az importra. Tehát mindenek előtt a saját európai gazdálkodóinkat kell megvédeni”

– tette hozzá.

A gazdálkodók alacsony bevételeiről szólva Robert Roos kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer hibásan működik, a legtöbb hasznot a multinacionális vállalatok húzzák az üzleten, ezért az EU részéről sokkal több támogatást kell biztosítani a gazdálkodók számára.

Brüsszel nem tiszteli a gazdákat

A termelők nem ellenzik a szabályokat, azonban az EU közös agrárpolitikája ellehetetleníti őket, rajtuk keresztül pedig a vidéket is − többek között erről is beszélt Hendrik Vandamme, az Algemeen Boerensyndicaat, az egyik legnagyobb belga agrárszervezet elnökségi tagja. A gazdálkodó emlékeztetett, hogy Nyugat-Európában például a nitrogénkibocsátás radikális csökkentése okoz egyre nagyobb gondot az állattartóknak, valamint a folyamatosan szigorodó szabályozások miatt kiszámíthatatlanná váló jövő.

Az látható sokfelé, nem csak Belgiumban, hogy a nagyvárosi emberek meg akarják mondani, hogy a vidékiek hogyan éljenek. Ez a hozzáállás látszik a politikán is − mutatott rá, majd hozzátette: az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is be kellene látnia, hogy tisztelniük kell azokat az embereket, akik az ételt hozzák.

A termelő az EU-Mercosur megállapodást is kritizálta, mivel olyan agrártermékek importját jelentené Dél-Amerikából, ami az európai termelőktől veszi el a piacot. Kérdésre válaszolva a gazdálkodó az ukrán agrárimportról is beszélt: Ukrajna beengedése 15 éven belül a közös piacra gyakorlatilag tönkre tenné az uniós agráriumot. Mint mondta, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek elsősorban a saját termelőit kell megvédenie.

Kvázi EU-tag lett Ukrajna

Az Európai Unió és Ukrajna között létrejött kereskedelmi megállapodások révén keleti szomszédunk már kvázi EU-tag.

Miközben pedig az agrártermékeik az európai piacokra kerülnek, rájuk továbbra sem vonatkoznak azok a szigorú előállítási szabályok, amelyek miatt az európai termelők tiltakoznak – magyarázta Schenk Richárd, az MCC Brussels kutató munkatársa.

A németországi gazdatüntetéseken szerzett tapasztalatai alapján a kutató azt is megerősítette, hogy az ukrán gabonadömping már Németországban is problémát okoz. Mint mondta, ez a probléma elsősorban a kelet-német termelőket érinti, és habár a német média korrektül tudósított a gazdatüntetésekről, az ukrán gabona kérdés nem került előtérbe.

Schenk Richárd hangsúlyozta, hogy az európai agrárpolitika a gyakorlatban már inkább környezetvédelmi politika. Emlékeztetett, hogy a belga, francia és német állattartóknál a nitrogénkibocsátás vált problémává, a finn erdészeteknél a fák kivágása, és egyre több potenciális termőföld válik természetvédelmi területté.

Mint mondta, a folyamatosan szigorodó előírások mellett viszont húsz év alatt GDP-arányosan a felére csökkentették az agrártámogatások szintjét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések