A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy vétlen ember nevét és profilképét felhasználva csapta be vevőit a férfi


A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás, személyes adattal visszaélés és pénzmosás miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki egy közösségi oldalon más nevét és profilképét felhasználva 60 embert csapott be úgy, hogy előre fizetéssel műszaki cikkeket hirdetett meg eladásra. A kicsalt pénz elrejtésében élettársa is segített.


A vád szerint a bélapátfalvai férfi próbára bocsátás hatálya alatt állt, amikor 2022. júliusában az egyik közösségi oldal hirdetési felületén különböző informatikai eszközöket: okosórákat, játékokat, számítógépet, valamint elektromos szerszámokat hirdetett meg úgy, hogy a vételárat előre kérte utalni. A férfi eleinte a saját nevére létrehozott profillal hirdette meg a termékeket, amelyekkel ténylegesen sosem rendelkezett, így vevői felé teljesíteni sem állt módjában. A pénz megszerzését követően azonnal elérhetetlenné vált. 2022 szeptemberében a csaló már egy vétlen ember nevét és profilképét jogosulatlanul felhasználva csapta be vevőit, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel neki, ugyanis a közösségi oldal a csalás gyanújába keveredett felhasználók között tüntette fel a profilját. Közel négy hónap alatt 60 ember esett a csaló férfi áldozatául, ők jellemzően 10 és 160 ezer forint közötti összegeket utaltak a vele folytatott előzetes egyeztetések alapján – tájékoztat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Amikor a férfi bankszámláit a károsultak bejelentései miatt zárolták, élettársa négy különböző banknál új számlákat nyitott, hogy a csalással szerzett pénz elrejtését segítse. A nő nevén lévő bankszámlákra még további 1,3 millió forint érkezett.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényének helyt adva kötelezze őt az okozott kár megtérítésére. Élettársának pénzmosás bűntette miatt kell felelni, vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés az indítvány. Bűnösségükről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság hoz döntést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések