A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az USA élesen bírálta Irán rakétatámadásait, vakmerőnek és pontatlannak nevezve azokat


Az Egyesült Államok élesen bírálta Iránt az Irakban és Szíriában az éjszaka folyamán végrehajtott rakétatámadások miatt, “vakmerőnek és pontatlannak” nevezve azokat. Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) közölte, hogy a művelet célpontjai izraeli kémek és az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristái voltak Irakban, illetve Szíriában.

Bár Teherán nem pontosította az erői által célba vett helyszíneket, a helyi jelentések szerint az iraki Kurdisztánban található Erbil városát érte találat, a lövedékek állítólag nem messze az amerikai konzulátustól landoltak. Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője újságíróknak elmondta, hogy “nem amerikai személyzet vagy létesítmények voltak a célpontok”.

“Továbbra is értékelni fogjuk a helyzetet, de az első jelek szerint ez egy meggondolatlan és pontatlan csapássorozat volt. Az Egyesült Államok támogatja Irak szuverenitását, függetlenségét és területi integritását”

– tette hozzá a közlemény.

A bagdadi külügyminisztérium közölte, hogy az iraki kormány minden jogi intézkedést megtesz az ország szuverenitását és a lakosság biztonságát sértő akciókkal szemben.

Az iraki kurdisztáni közigazgatás közölte, hogy legalább négy civil meghalt és hat másik megsebesült Erbílben. Maszúr Barzani kurdisztáni régió miniszterelnöke “a kurd nép elleni bűncselekménynek” nevezte az incidenst.

Helyi források azt állították, hogy az Irakban eltalált több helyszín között volt egy helyi hírszerzési tisztviselő háza és egy kurd hírszerzési központ is – jelentette a Reuters. A jelentések szerint egy kurd multimilliomos, a régió uralkodó klánjához közel álló kurd építőipari üzletember otthonára is csapást mértek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések