A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Egyesült Államok egy nagyszabású háborúra készülhet a Közel-Keleten – Politico


Az Egyesült Államok egy lehetséges nagy közel-keleti háborúra készül a közelmúltban Irakban, Libanonban és Iránban elkövetett támadások sorozata után. Erről ír a Politico című amerikai lap forrásokra hivatkozva.


A hadsereg terveket dolgoz ki a Vörös-tengeren kereskedelmi hajókat támadó hútik elleni megtorló csapásokra. Különösen a jemeni létesítményeik ellen. A hírszerzés pedig az Irán által támogatott iraki és szíriai erők által az USA vagy szövetségesei ellen elkövetett lehetséges támadásokat dolgozza ki.

Az Egyesült Államok hónapok óta titokban javasolta Teheránnak, hogy győzze meg proxy erőit a támadások visszaszorításáról, de azok nem csökkentek, sőt hamarosan még fokozódhatnak is.

A Fehér Ház egyes tisztviselői úgy vélik, hogy a Gázai övezetben zajló háború hivatalosan már jóval túlterjedt az enklávé határain, bár a források szerint az USA megpróbálta ezt megakadályozni.

Egy nagyobb háború a Közel-Keleten nemcsak a regionális biztonságra, hanem Biden újraválasztási esélyeire is veszélyes - jegyzi meg a Politico.

Korábban már közölték a nyugati lapok, hogy Irán hírszerzési információkkal látja el a jemeni hútikat, és segít nekik megtámadni a Vörös-tengeren közlekedő hajókat.

A minap pedig a jemeni hútik bejelentették, hogy készek rakétákkal támadni az összes nyugat-ázsiai amerikai katonai támaszpontot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések