A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ankara nem fogja elsietni Svédország NATO-tagságának jóváhagyását


A svéd NATO-tagság ratifikálásának konkrét időpontját még nem tűzték ki a török Nagy Nemzetgyűlés (parlament) közgyűlésének szavazására, de egyértelmű, hogy Ankara nem fogja siettetni a folyamatot - mondta a RIA Novosztyinak az ország törvényhozó testületének egyik forrása.


A török parlament külügyi bizottsága többségi szavazással jóváhagyta a Svédország NATO-tagságáról szóló jegyzőkönyvet, a dokumentumot a közgyűlés elé terjesztették megfontolásra.

"Nem, ezt még nem határozták meg"

- mondta az ügynökség tárgyalópartnere a RIA Novosztyi tudósítójának ezzel kapcsolatos kérdésére válaszolva.

Szerinte Ankara nem szándékozik sehová sem sietni ebben a folyamatban.

"Nincs hová sietnünk. Vannak egymáshoz kapcsolódó folyamatok, amelyeket követni fogunk. Nincs és nem is lehet semmilyen határidőre vonatkozó nyomás rajtunk" - hangsúlyozta a forrás.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az F-16-os ügylettel kapcsolatos amerikai pozitív fejlemények hatással lesznek arra, hogy a török parlament megvizsgálja a Svédország NATO-tagságáról szóló jegyzőkönyvet.

Az amerikai képviselőház 2022 júliusában elfogadott egy védelmi költségvetés-módosítást, amely megtiltja az amerikai kormányzatnak, hogy új F-16-os repülőgépeket és korszerűsítési alkatrészeket adjon el Törökországnak mindaddig, amíg Törökország megsérti a görög légteret. Ezt megelőzően Törökországot kizárták az F-35 ötödik generációs vadászbombázó programból az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek beszerzése miatt.

Svédország, mint az Európai Unió tagja, a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásokon beleegyezett abba, hogy a kérelem ratifikálásáért cserébe segíti Törökország uniós csatlakozási folyamatát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy Svédország NATO-csatlakozásának és Törökország EU-csatlakozásának kérdése "nem kapcsolódik össze". Augusztusban azt mondta, optimista azzal kapcsolatban, hogy Svédország idén ősszel csatlakozik a szövetséghez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések