A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A mozdonyvezetők sztrájkja teljesen megbénította Németország vasúti közlekedését


Nem közeledtek egyelőre az álláspontok a Deutsche Bahn-nal folytatott bérvitában.

A mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) munkabeszüntetése miatt várhatóan hétfőig tartanak a nagymértékű fennakadások a távolsági és regionális közlekedésben.

Számos kritika ellenére

második napja tart a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) által megkezdett hatnapos vasúti sztrájk.

Így kedd este óta áll a DB Cargo teherszállító részlegének legtöbb vonata, szerda reggel óta pedig a személyszállítás is szünetel. Nem közeledtek egyelőre az álláspontok a Deutsche Bahn-nal folytatott bérvitában: az állami vasúttársaság felszólította a szakszervezetiseket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A vasút legújabb, múlt heti ajánlatát írásban elutasították, szerintük az nem tárgyalási alap.

Az egyik fő vita a munkaadóval a normál munkarendtől eltérő műszakokban dolgozók heti munkaidejének 38 óráról 35 órára csökkentése fizetéskiesés nélkül. Korábbi hírek szerint a DB és a munkavállalók tömörülése is kész a kompromisszumra. A Deutsche Bahn ajánlata 37 óra, de ez a jelenlegi gyakorlattól alig tér el.

„A GDL sztrájkja miatt hétfőig bezárólag minden távolsági és regionális járatban tömeges fennakadások lesznek”

– jelentette be a vasút, hozzátéve, hogy a rendkívüli menetrend jelentősen csökkentett, de megbízható utazási lehetőséget kínál. „Hogy ez milyen mértékben lehetséges, az régiónként nagyon eltérő.”

Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a távolsági járatokon időben foglaljanak helyet, és indulás előtt 24 órával tájékozódjanak a tervezett csatlakozásról. Közben a vasúti közlekedésért felelős kormánybiztos, Michael Theurer a jelenlegi sztrájknak a fenntartható közlekedési átmenetre kiható következményeire figyelmeztetett. „Az egyre újabb és egyre hosszabb sztrájkokkal egyre kevésbé vonzó a klímabarát vasúti közlekedési mód. Aki korábban azt fontolgatta, hogy az autóról a vasútra vált, az most kapott egy újabb ellenérvet” – mondta a közlekedési minisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint ez „játék a tűzzel”.

A politikus tárgyalásra szólította fel a mozdonyvezetők szakszervezetét és a vasúttársaságot is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések