A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kínai külügyminisztérium az Egyesült Államokat nevezi az űrbiztonság legnagyobb veszélyének


Az Egyesült Államok csak azért hangoztatja folyamatosan a kínai fenyegetésről szóló elméleteit az űrben, hogy igazolja katonai hatalmának kiterjesztését a világűrben, valójában ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az űrbiztonságra - mondta Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy tájékoztatón.

Korábban az amerikai űrhadsereg közzétett egy jelentést, amely szerint az amerikai hadsereg szerint Oroszország és Kína fegyvereket fejleszt az amerikai műholdak semlegesítésére, gyakran álcázva fejlesztéseiket, hogy elkerüljék a nemzetközi elítélést. Moszkva ugyanakkor többször rámutatott arra, hogy maga az Egyesült Államok is egyre inkább militarizálja az űrt, és lépéseket javasolt ennek a folyamatnak a megfékezésére.

"Az USA hosszú ideje folyamatosan ismételgeti a kínai fenyegetésről szóló elméletét az űrben, és rágalmazza Kínát, de ez nem más, mint ürügyet keres arra, hogy katonai hegemóniája fenntartása érdekében kiterjessze katonai erejét az űrben" - mondta Wang Wenbin.

Szerinte "a valóságban az USA nyíltan harci térnek tekinti a világűrt, aktívan fejleszti katonai erejét a világűrben, konfrontációt provokálva a nagy országok között".

"Ők a legnagyobb hajtóerő a világűr militarizálása és háborús színtérré alakítása terén, valamint a legnagyobb veszélyt jelentik a világűr biztonságára" - mondta a diplomata.

Elmondta, hogy az USA már régóta visszaél az űrtechnológiával, követi és veszélyesen közel kerül más országok űrhajóihoz, növelve az ütközések kockázatát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a világűr militarizálásának problémája "szoros figyelmet" igényel. Megjegyezte, hogy Oroszország veszélyes tendenciának tartja, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kereskedelmi műholdakat használnak "katonai célokra, államok belügyeibe való beavatkozásra és más felforgató akciókra". Moszkva azt szorgalmazza, hogy az űrinfrastruktúrát kizárólag az 1967-es világűrről szóló szerződés rendelkezéseivel összhangban használják. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Moszkva e tekintetben számos konstruktív kezdeményezést terjesztett elő, különösen Kínával közösen javaslatot tett a fegyverek világűrben való elhelyezésének, valamint az űrbeli objektumok elleni erőszak alkalmazásának vagy az erőszakkal való fenyegetésnek a megelőzéséről szóló szerződés tervezetére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések