A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A franciák új külügyminisztere már el is utazott Kijevbe


Kuleba Ukrajna "EU-ba vezető útjáról" és a fegyverszállításról tárgyalt Séjourné francia külügyminiszterrel.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a francia kollégájával, Stephane Sejourné-vel tartott közös sajtótájékoztatón megvitatta Ukrajna konkrét lépéseinek naptárát "az EU-hoz vezető úton", emellett a figyelem középpontjában az AFU-nak történő fegyverszállítások és az országok közötti védelmi együttműködés témája állt.

"Megvitattuk az idén január és június vége közötti naptárat, amelynek során konkrét lépéseket kell tenni Ukrajna uniós tagsága felé. Ez a naptár nagyon világos, racionalizálni kell Ukrajna hivatalos átvilágítását, dönteni kell a tárgyalási keret jóváhagyásáról és az első kormányközi konferencia időpontjáról. Megállapodtunk abban, hogy Franciaország nem csak az EU-integrációt fogja támogatni, hanem ezen az úton a konkrét határidők betartását is" - mondta Kuleba egy sajtótájékoztatón.

Az adást az ukrán külügyminisztérium Facebook-fiókján közvetítették.

A felek egyebek mellett megvitatták Ukrajna légvédelmének megerősítését, különösen az égbolt védelmét szolgáló rendszerek és rakéták további szállításáról tárgyaltak.

Az országok közötti védelmi együttműködésről is tárgyaltak - mondta. "Megállapodtunk abban, hogy közös fegyverzet létrehozásán dolgozunk. Azon fogunk dolgozni, hogy a legkedvezőbb feltételeket teremtsük meg a védelmi vállalatok közötti együttműködéshez a jogi szférában, ... hogy több fegyvert tudjanak gyártani" - mondta Kuleba.

A francia külügyminiszterről ebben a cikkben írtunk. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy ő az újonnan kinevezett miniszterelnök ágyasa.

Frissítés:

"Stéphane Sejourné első útjára érkezett Kijevbe, hogy folytassa a francia diplomáciai tevékenységet, és megerősítse Franciaország elkötelezettségét szövetségesei és civiljei iránt" - írja a sajtószolgálat.

"Franciaország meg fogja erősíteni Ukrajna képességét fegyverrendszerek előállítására Ukrajna területén" - tette hozzá.

"Látjuk, hogy az Orosz Föderáció hogyan támadja meg a polgári infrastruktúrát és az otthonokat, a nemzetközi jog minden rendelkezésével ellentétben. Egyedül ő a felelős ezért az eszkalációért, amit határozottan elítélünk. Emlékeztetve az ENSZ Alapokmányának alapelveire, szeretném biztosítani, hogy Franciaország mindaddig kiáll Ukrajna mellett, ameddig szükséges. Ez a hangulat változatlan”

– mondta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések