A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A francia külügyminiszter szerint élelmiszerválságba kerülnek, ha Oroszország győz Ukrajnában


Oroszország átveheti a globális búzaexport közel egyharmadát, ha megnyeri az Ukrajnával folytatott katonai konfliktust – jósolta az új francia külügyminiszter szombaton a Le Parisien című lapnak adott interjújában.

Egy ilyen forgatókönyv esetén Franciaországot súlyos élelmiszerválság és spirálba szökő infláció sújtaná Stephane Sejourne szerint, aki a Kijevnek nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás mellett érvelt.

"Ha Ukrajna veszít, a világ exportjának 30 százaléka orosz ellenőrzés alá kerül, ami a francia búzát veszélybe sodorja a nemzetközi piacokon”

– mondta, hozzátéve, hogy a pénzügyi segítség rendkívül fontos Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára, mivel “meg kell mutatnia népének, hogy még mindig támogatják”.

Miután az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodás meghiúsult, az ukrán termelőknek a szomszédos államok területén keresztül kellett gabonát exportálniuk. Az EU még 2022-ben felfüggesztette az ukrán exportra kivetett vámokat, hogy anyagilag támogassa a kijevi rezsimet. Ennek eredményeként az Ukrajnából érkező olcsó gabona nagymértékű beáramlása miatt az uniós gazdák nem tudtak versenyezni az ukránok alacsony áraival.

Az intézkedések hatására az európai mezőgazdasági termelők többször is tiltakoztak az olcsó ás silány ukrán termékek EU-ba történő beáramlása miatt. A lengyel gazdák 2023-ban többször is blokkolták az Ukrajnával közös határátkelőket a kérdés miatt.

A válság miatt Brüsszel 2023 májusában kénytelen volt tilalmat elrendelni az ukrán gabona behozatalára, amelyet szeptemberben egyoldalúan feloldott. Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Románia azonnal visszaállította a korlátozásokat nemzeti szinten, ami arra késztette Ukrajnát, hogy panaszt nyújtson be a Kereskedelmi Világszervezethez, amelynek eljárását most felfüggesztették. Bulgáriában, amely nem volt hajlandó csatlakozni a négy országhoz és visszaállítani a korlátozásokat, 2023 szeptemberében gazdatüntetések voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések