A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij-Zaluzsnij cicaharc: a felmilliós mozgósítás durva politikai játszma kezdetét jelzi


Zaluzsnij nem is érti, hogyan jelenthették be a mozgósítás mértékét, hiszen az elvileg hadititok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még karácsony előtt jelentette be, hogy az hadsereg (így általánosságban fogalmazva) félmillió fős mozgósításra nyújtott be kérelmet hozzá, amit ő azonban csak akkor fog támogatni, ha megfelelően alátámasztják és a hadsereg bevezeti a fronton harcoló katonák körforgásos szolgálatát. Politikai húzás lehet annak hátterében, hogy a hatalmas méretű mozgósítás szándékát Zelenszkij a hadsereg, így legfőbb politikai ellenfele, Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök nyakába varrta.

Zaluzsnij karácsony első ünnepén meg is szólalt az ügyben, és tisztába tett néhány dolgot, amivel lényegében jelezte, hogy „Ze” és „Za” politikai párharca messze nem ért véget. 450-500 ezer katona besorozásáról tett bejelentést Zelenszkij. Ez a szám elképesztően nagy, főleg az ország emberi erőforrásait, gazdasági képességét és a milliószámra külföldre menekülő lakosságot tekintve. Azóta Rusztem Umerov védelmi miniszter a törvényjavaslatot is aláírta, ami 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósított férfiak alsó korhatárát.

A korhatár csökkentése természetesen a félmilliós sorozási cél elérésének eszköze. Önmagában a katonák mozgósítása nem kevesebb, mint 500 milliárd hrivnyát, vagyis 14 milliárd eurót fog felemészteni – ha egyáltalán megvalósul.

És ez a 14 milliárd euró kétharmada annak az összegnek, amit Brüsszel újabban mindenképp oda akar adni Ukrajnának (20 milliárd euró) záros határidőn belül.

A korhatárcsökkentésen kívül más intézkedéseket is bevezetnek. A férfiaknak ezentúl rendszeresen frissíteniük kell adataikat az erre a célra létrehozott hadi nyilvántartásban, és most már nem csak postán, hanem ezen az elektronikus nyilvántartáson keresztül is megkaphatják a behívót. Ez azt jelenti, hogy a külföldön tartózkodó ukránokat is besorozzák – akár elérik őket bejelentett lakcímükön, akár nem.

Az egész sorozás politikai vetülete is rendkívül érdekes. Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök ugyanis december 26-án adott sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a hadsereg kérvényezte volna a félmillió fős mozgósítást. Azt elismerte, hogy a számokat tekintve a hadseregnek megvannak a saját tervei, de azokat nem szabad nyilvánosságra hoznia, mert hadititoknak minősül, egyébként is szerencsétlen húzásnak tartja, mivel hasznos információkkal látja el az ellenséget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések