A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Mondtam Orbánnak, hogy beszélnünk kéne és meg kell oldanunk a problémákat


"Lényegre törő voltam. (Orbán Viktornak – szerk.) semmi oka arra, hogy blokkolja Ukrajna EU-tagságát. Megkértem, hogy mondjon egy jó okot. Még mindig várom a választ" – írja Volodimir Zelenszkij oslói sajtótájékoztatója alapján a Reuters. 

Az ukrán elnök a hétvégén, Javier Milei argentin elnök beiktatásán találkozott Orbán Viktorral, ahol Zelenszkij szerint mellébeszélés nélkül egyeztettek.

Hozzátette, hogy szerinte itt az idő egy „nagyon konstruktív” találkozóra a két ország között.

„(Mondtam – szerk.) hogy beszélnünk kéne, találkoznunk kell, és meg kell oldanunk a problémákat. (…) De én nem igazán látok globálisan jelentős problémát”

– mondta.

Nemrég derült ki, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán EU-csatlakozás témáját a jövő heti csúcs napirendjéről. A miniszterelnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért egyelőre nem támogatjuk az EU-tagságát.

Zelenszkij a norvég parlamentben elmondott szerdai beszédében kijelentette: Putyin barátokra talált Iránban és Észak-Koreában, és a tőlük kapott fegyverekkel gyilkolja az ukrán népet. Meglátása szerint a diktátorok jobban ellátják fegyverekkel Oroszországot, mint a nyugati demokráciák Ukrajnát. 

Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország és Izland 11 milliárd euróval támogatta eddig Ukrajnát a 2022 februárjában elkezdődött orosz invázió óta, és készen áll a katonai, gazdasági és humanitárius támogatás folytatására - szerepel az öt északi ország által kiadott közös nyilatkozatban. 

Ezenkívül felszólították Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna elleni "agresszióját", és vonja vissza csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert határain kívülre. Mette Frederiksen dán miniszterelnök az oslói csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya csütörtökön egy közel egymilliárd euró értékű ukrajnai segélycsomagot készül megszavazni. 

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök már az oslói csúcs előtt jelezte, hogy országa további 250 millió euróval támogatja Ukrajna polgári infrastruktúrájának téli fenntartását.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések