A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újraindíthatja a világ legnagyobb atomerőművét Japán

Az újra üzembe álló atomerőművek segítségével Japán a teljes magyar fogyasztást meghaladó földgázt spórolhat meg jövőre.

A japán atomenergia hivatal szerdán feloldotta a Tokyo Electric Power (Tepco) Kasivazaki-Kariva atomerőművének működésére vonatkozó tilalmat, megnyitva az utat ahhoz, hogy a világ legnagyobb atomerőműve elnyerje a helyi engedélyeket is és több mint 10 év után újra megkezdje a termelést.

A 8212 megawattos (több mint 4 Paksnyi) erőmű 2012 óta nem üzemel, azt még a fukusimai katasztrófát követően állították le.

2021-ben pedig az ország atomenergia hivatala tiltotta meg az atomerőmű üzemeltetését a Tepcónak, mondván gondok vannak a nukleáris anyagok védelmével és a személyzet arra jogosulatlan tagjai is hozzáférhetnek a létesítmény érzékeny részeihez.

A hatóság azonban szerdai döntésében már arról beszélt, hogy sikerült javítani a kérdéses problémákon, így ismét lehetővé vált, hogy a reaktor fűtőelemeket fogadjon. A Tepcvo pedig közölte, hogy dolgozni fognak azon, hogy visszanyerjék a helyi közösségek bizalmát, aminek támogatásáról a kormány részéről is érkezett jelzés – írja a Reuters.

A nyersanyagokban szegény Japán igyekszik minél több atomerőművet újraindítani, hogy csökkentse függőségét az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, például a cseppfolyósított földgáztól (LNG).
A Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ) múlt heti előrejelzése többek között pont az atomerőművek várható újraindítása – és a magasabb megújuló termelés – miatt számít arra, hogy az ország LNG importja a 2024/25-ös fiskális évben 58,5 millió tonnára esik az idei évre várt 64 millió tonnáról. A csökkenés mértéke több mint 10 milliárd köbméter, ami magasabb a teljes magyar földgázfogyasztásnál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések