Akkor jó a tömény svéd csokitorta, ha a külseje szilárd, belül viszont még ragacsos.
Az édes, svéd csokitorta, vagyis a kladdkaka tömény, ragacsos tésztából készül. Az alapja a kakaópor mellett főleg cukor és olvasztott vaj, liszt csak egy kevés kell hozzá. Még finomabb lesz, ha egy kevés aszalt vörösáfonyát is keversz a tésztába.
Hozzávalók 8 szelethez
👉 25 dkg cukor
👉 15 dkg aszalt vörösáfonya
👉 10 dkg vaj
👉 6 dkg liszt
👉 3 dkg cukrozatlan kakópor
👉 2 tojás
👉 1 csipet só
👉 vaj és kakaópor a forma kikenéséhez
👉 porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel, és hagyd kihűlni. A cukrot keverd habosra a tojásokkal. Akkor jó, ha a térfogata megnőtt, a színe pedig elhalványult. Egy másik tálban keverd el a lisztet a kakaóporral és a sóval, és több adagban forgasd a tojásos részhez. Végül csorgasd hozzá az olvasztott vajat, és keverd el az aszalt vörösáfonyával.
Egy tortaformát kenj ki vajjal, és szórj meg kakaóporral. Egyengesd el benne a sűrű masszát, és told 180 fokos sütőbe húsz percre. A teteje szilárduljon meg, de a közepe maradjon még ragacsos. Tálaláskor ízlés szerint szórd meg porcukorral.
0 Megjegyzések