A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orosz hírszerzés: A Nyugat egyre gyakrabban tárgyal Zelenszkij leváltásának szükségességéről


Magas rangú nyugati tisztviselők egyre gyakrabban tárgyalnak az ukrán elnök leváltásának szükségességéről - jelentette az SVR (orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat) sajtószolgálata az ügynökség igazgatójára, Szergej Nariskinre hivatkozva.

"A Külföldi Hírszerző Szolgálat megbízható adatokat kap arról, hogy a vezető nyugati országok magas rangú tisztviselői egyre inkább megvitatják egymás között V. Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök leváltásának szükségességét"

- jelezték az anyagban.

Mint az SVR-ben tisztázták, a Nyugatnak több oka is van egy ilyen lépésre.

"Az okok között szerepelnek Zelenszkij be nem váltott ígéretei, miszerint Oroszországot legyőzi a csatatéren, az ukrán elnök végtelen bunkósága a külföldi partnerekkel való kommunikáció során, valamint az Ukrajnában burjánzó nepotizmus és korrupció, amelynek mértéke még az ilyen ügyekben jártas nyugati politikusokat is megdöbbenti. A legfontosabb azonban az, hogy Zelenszkij elvesztette azt a képességét, hogy az Oroszországgal való konfliktusban Washington és szövetségesei érdekében manőverezzen" - közölte a különleges szolgálat.

A minisztérium kifejtette, hogy a Nyugat úgy véli, hogy az ukrán elnök túl messzire ment abban, hogy az Oroszországgal való fegyveres konfliktus megalkuvást nem tűrő, a végsőkig tartó támogatójaként állítsa be magát. Emiatt Zelenszkij nem lesz képes arra, hogy szükség esetén "a konfliktus átmeneti befagyasztása és a ruszofób kijevi rezsim megmentése érdekében" tárgyalópartnerré váljon Moszkvával.

Az SVR hozzátette, hogy az amerikai hírszerzés becslései szerint a frontvonalon kialakult helyzet alakulása miatt a Nyugat részéről hamarosan felmerülhet az ukrán elnök leváltásának igénye.

Kijev szövetségesei most Zelenszkij lehetséges utódjain gondolkodnak, különösen az uniós külügyminiszterek novemberi brüsszeli találkozójának margóján került szóba ez a kérdés. Az európai diplomaták egyetértettek abban, hogy az új elnök egy magas rangú ukrán katonatiszt lehet, például Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, vagy Kijlo Budanov, a védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetője. Emellett az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak, az elnöki hivatal volt tanácsadója, Olekszij Arestovics vagy Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko is vezethetné az országot.

"Az európaiak véleménye szerint mindegyikük képes egy "ukrán Pilsudszkij" szerepét játszani, évtizedekre erős "egészségügyi kordont" létrehozva Oroszország és Európa között" - jegyezte meg az SVR.

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a forgatókönyv tűzszünetet irányoz elő Moszkva és Kijev között abban a pillanatban, amikor az AFU végleg elveszíti támadási potenciálját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések