A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemi erőszak miatt vonul börtönbe a csehek féletióp politikusa, Dominik Feri


Feri három év börtönt kapott. 

A féletióp Dominik Feri volt az első fekete, akit képviselőnek választottak a cseh parlamentbe (természetesen a TOP 09 liberális színeiben). Ferit Petr Měsíc, a TOP 09 korábbi vezetője hozta be a politikába.

"Szerettük volna, ha egy fiatal ember van ott. Dominik akkor értelmes és szerény fiúnak tűnt. Amikor megkerestem, még 17 éves volt, csak közvetlenül a választások előtt vált nagykorúvá" - emlékszik vissza Měsíc.

Mésic lemondott, Feri pedig 18 évesen Csehország legfiatalabb tanácsosa lett. A tanácsosi pozíciójából aztán "társfőnökként" irányította Teplicét az ODS régi polgármestere, Jaroslav Kubera vezetésével.

A Politico az egyik legígéretesebb fiatal európai politikusnak választotta, olyan kategóriában, hogy "megváltoztathatja országa arcát az elkövetkező években". 

A mainstream média körülrajongta, Ő volt a harmadik cseh a történelemben - Petr Čech labdarúgó és Leoš Mareš műsorvezető után -, aki átlépte az egymillió követői határt az Instagramon.

Időközben szépen elszabadult a srác

Feri viselkedését egy 2019-es borozgatáson Boršicében történt konfliktus után is kifogásolták. Ott Ferit megtámadta néhány férfi. A politikus akkor azt mondta, hogy rasszista támadásról volt szó a bőrszíne miatt. A helyiek részéről azonban olyan hangok is elhangzottak, hogy Feri arrogánsan viselkedett.

"Fogalmam sem volt róla, hogy ez így a fejébe száll" - jellemezte például Jaroslav Kubera Ferit közös uralkodásuk végén a teplicei városházán. Felvetette, hogy kicsit tovább kellett volna tapasztalatot szereznie az önkormányzati politikában, mielőtt a képviselőházba kerül.

A 2021-es választások előtt úgy volt, hogy Feri lesz a TOP 09 kampány egyik fő arca, vagyis az Együtt jelöltje. A három párt májusban közös kampányt mutatott be, egységes arculattal. Az egyetlen kivétel Feri volt, akinek a sárga színű, fiataloknak szóló személyes kampánya a sikeres "sárga felkiáltójelre" utalt.

A többi Együtt-politikus irigykedhettek is volna a társukra - Feri előtt sorban álltak a kampányindításon, és a fiatalok úgy fotózkodtak vele, mintha valami szupersztár lenne.

A vér nem vált vízzé

Viszont a csillaga még gyorsabban leesett, mint ahogy felragyogott - néhány nappal később jöttek az első vádak szexuális visszaélésekről. A politikai zuhanás meredek volt - Feri szégyenszemre lemondott és kilépett a pártból. Az Együtt koalíció pedig sietve eltörölt minden nyomot róla a kampányban.

A pártvezetés azt állította, hogy a Feri viselkedéséről szóló információk sokként érték, és senki sem gyanakodott. A párt prominens személyiségei viszont hajlamosak voltak kiállni párttársuk mellett. Karel Schwarzenberg "normálisnak nevezte, hogy egy fiú ágyba akarja vinni a lányt". Tomáš Czernin szenátor a maga részéről meglepődött azon, hogy "a választások előtt ez így előjött, és a lányok nem fordultak azonnal a rendőrséghez".

Elvtársai végül látványos gyorsasággal szabadultak meg Feritől és kényszerítették lemondásra, mikor kiderült, hogy alaposan gyanúsítható több nemi erőszakkal is.

Most pedig a bíróság is első fokon 3 és fél év börtönbüntetésre ítélte két szexuális erőszakért (ebből az egyik kiskorún) és egy harmadik kísérletéért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések