A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mécsesekkel emlékeznek a székelyudvarhelyi kollégiumomlás halálos áldozatára


Egy fiatal fiú életét vesztette, amikor hétfőn összeomlott az épület, az ügyben vizsgálat is indult.  

Borzasztó tragédia történt hétfőn Székelyudvarhelyen, amikor a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy része összeomlott. 

A romok négy fiatalt temettek maguk alá, egy 17 éves fiú meghalt a tragédiában. Egy fiatal lányt a helyszínen sikerült újraéleszteni, két másik diákkal együtt kórházban ápolják.

Gyászoló diákok egy csoportja mécseseket gyújtott a tragédia közelében hétfő este, így emlékezve az áldozatokra – írja a Maszol.ro.

🖤 Így emlékeztek az ártatlanul tragikus halált halt diáktársukra. #Maszol #Székelyudvarhely #TamásiÁronGimnázium #tragédia #bentlakás

Posted by Maszol.ro on Monday, December 18, 2023

Hárommillió forintos adománnyal és gyűjtéssel segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Hárommillió forinttal segíti a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait az Ökumenikus Segélyszervezet, és gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a szolidaritási akcióhoz a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Kollégium” megjelöléssel lehet csatlakozni. Azt írták, a Tamási Áron Gimnázium a hárommillió forintot a katasztrófa által érintett diákok és családjaik támogatására fordítja.

Vizsgálat indul az ügyben

Büntetőjogi vizsgálat indult a Székelyudvarhelyen egy diák halálát és több társának sérülését okozó, részben összeomlott diákotthon ügyében, a lakhatatlanná vált kollégium csaknem száz, fedél, ruha és tanszerek nélkül maradt diákját pedig segélyben részesítik a hatóságok - közölte kedden Petres Sándor, Hargita megye prefektusa.

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormánymegbízott szerint egy 17 éves farkaslaki fiú halt meg a Tamási Áron Gimnázium hétfő délután beomlott diákotthonának romjai alatt, két sérült lány Székelyudvarhelyen került kórházba, a - szívleállással kimentett, majd újraélesztett - harmadik súlyos sérült lányt egy intenzív terápiás mentőautóval Marosvásárhelyre szállították, ő továbbra is kómában van.

Petres Sándor elmondta: a többi diáknak az illetékesek szálláslehetőséget ajánlottak fel a Református Gimnázium kollégiumában, de őket a szüleik hazavitték.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával hivatalból indított eljárást. A falomlás helyszínére megérkeztek az építésügyi felügyelet szakértői is, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek a tragédia bekövetkezéséhez.

Médiabeszámolók szerint a több mint százéves, általános felújításra váró kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, a fal mellett mély árkot ástak.

Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthonban lakó tanulók - szemtanúk állítása szerint - már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik.

Az ügyben megszólaló politikusok mindegyike - Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Ligia Deca oktatási miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke - a tragédia körülményeinek mielőbbi kivizsgálását, és a vétkesek felelősségre vonását követelte.

A Székelyhon beszámolója szerint kedden délelőtt egymás után érkeztek a tragédia helyszínére a Tamási Áron Kollégium és a város többi iskoláinak osztályközösségei, hogy néma gyertyagyújtással leróják kegyeletüket elhunyt diáktársuk emléke előtt.

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is - közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

A székelyudvarhelyi tragédia miatt részvétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki hozzátette: Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések