A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lövöldözés volt a prágai Károly Egyetemen - 15 halott


A cseh rendőrség szerint több ember meghalt és tucatnyian megsebesültek egy Prága központjában lévő egyetem közelében történt lövöldözésben. A rendőrség közölte, hogy a fegyverest likvidálták, és az épületet kiürítik.


A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember, köztük a támadó is meghalt. Kilenc ember súlyosan, mások közepesen és könnyebben sérültek meg. Összesen mintegy 30 sebesültről lehet szó.


A jelentések szerint az incidens az egyetem bölcsészkarán történt, a Jan Palach téren. A hatóságok közölték, hogy az egész teret és több utcát is lezártak az egyetem körül − számolt be először a BBC

Hirtelen lövéseket hallottam

− mondta a Dnes cseh hírügynökségnek egy szemtanú.

Csütörtökön 12 óra 20 perckor a rendőrséghez olyan információ érkezett, hogy egy 24 éves hostouňi férfi Prágába akar indulni, mondván, hogy öngyilkos akar lenni. 12 óra 45 perckor kaptuk az információt, hogy ugyanabban a faluban találtak egy halott férfit , a gyanúsított apját. Gyorsan kiderítettük, hogy az illető a Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója, és megtudtuk, hogy 14 órakor előadást kellett volna tartania a karon. Ezért kiürítettük a létesítményt, amit 14 óra 22 perckor fejeztünk be. 14 óra 59 perckor kaptuk az első információt a lövöldözésről, az első járőrök ekkor már a helyszínen voltak

− mondta Martin Vondrásek rendőrkapitány.


A Károly Egyetem bölcsészkari munkatársainak küldött e-mailben a lövöldözésre figyelmeztették a dolgozókat. Ebben ez állt:

Maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt.

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik.

A rendőrség szerint a lövöldözés következtében többen meghaltak, és több tucatnyian megsérültek. A hatóság délután 4 óra körül közölte, hogy a lövöldözőt semlegesítették.


Több rendőri egység, amelyek közül néhányan géppisztollyal vannak felszerelve, behatolt egy házba Kladenskóban. A lap szerint minden jel arra utal, hogy az eseménynek köze van a prágai bölcsészkaron történt mészárláshoz.

A prágai bölcsészkaron történt tragikus események miatt lemondtam olmützi programomat, és visszatérek Prágába. Folyamatos kapcsolatban állok a belügyminiszterrel. Arra kérek minden állampolgárt, hogy tartsák tiszteletben a rendőrség egységeinek ajánlásait

− mondta Petr Fiala (ODS) miniszterelnök az incidenssel kapcsolatban.

A lövöldöző a mélybe vetette magát és meghalt. Az eseménysort elemeznünk kell, és csak azután tájékoztatjuk a közvéleményt

− mondta Bohuslav Svoboda (ODS) prágai polgármester a Cseh Televízió élő adásában


A közép-csehországi rendőrök bejelentették, hogy egy fiatalembert keresnek egy, a régióban történt erőszakos halálesettel összefüggésben. Nem zárják ki, hogy összefüggés van az eset és a mostani lövöldözés között. A rendőrség szóvivője szerint egy 1999-es születésű férfi erőszakos halálával összefüggésben keresnek egy 1968-as születésű férfit. A szóvivő egyelőre nem nyilatkozott az ügy további körülményeiről. „A nyomozás folyamatban van” − mondta Richter.

Nem erősítették meg azokat az információkat, hogy még egy lövöldöző lenne. Nyomatékosan kérem a polgárokat, hogy meg se próbáljanak a területre menni, a rendőrség az egész környéket lezárta, a beavatkozás még tart

− mondta Vít Rakusan (STAN) belügyminiszter a Radiozurnálnak. Elmondása szerint a rendőrök percek alatt a helyszínen voltak, a beavatkozást pedig nagyon professzionálisnak értékeli.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések