A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitört az izlandi vulkán, másodpercenként kétszáz köbméter láva ömlik a felszínre


Helyi idő szerint 22 óra 17 perckor kitört az a vulkán Izlandon, a Reykjanes félszigeten, amire az elmúlt hetek intenzív földmozgása alapján már számítani lehetett. 

Grindavik halászvárosból korábban mintegy 4000 embert evakuáltak, a közeli Blue Lagoon geotermikus gyógyfürdőt pedig bezárták – jelentette a BBC. A helyi meteorológiai hivatal szerint a kitörés körülbelül 4 kilométerre északkeletre volt Grindaviktól, és a szeizmikus tevékenység a város felé haladt.

A vulkánban lévő repedés hossza körülbelül 3,5 km, másodpercenként 100-200 köbméter láva folyik a felszínre. Ez a sokszorosa annak, mint amit az elmúlt években a Reykjanes-félszigeten az előző kitöréseknél tapasztaltak. A láva minden irányban áramlik.

A helyszíni beszámolók szerint a vulkáni tevékenység a helyszíntől 40 kilométerre fekvő fővárosból is jól látható. Egy szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a kitörés kezdetekor az égbolt pirosan világított.

Gudni Johannesson izlandi elnök úgy nyilatkozott, hogy az életek védelme a fő prioritás, de mindent megtesznek az építményekért is. 2010 áprilisában az Eyjafjallajökull vulkánkitörés okozta az európai légtér legnagyobb lezárását a második világháború óta, a kiterjedt hamufelhő következtében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések