A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kim Dzsong Un a nagy fordulópont évének nevezte 2023-at


A nagy fordulópont éve volt 2023, amely fontos az ország fejlődése, a hatalom megerősítése és demonstrálása szempontjából - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén - számolt be szerdán a KCNA állami hírügynökség.

A politikus, aki az egy évvel ezelőtti hasonló fórumon bejelentette "Észak-Korea nukleáris arzenáljának exponenciális növelését", kedden az ülést megnyitva azt mondta, hogy 2023 "a nagy fordulópontok és nagy változások éve", különösen a katonai képességek tekintetében.

Phenjan számára az évet az ország első kémműholdjának felbocsátása, az eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a Hvaszong-18 kísérleti felbocsátása, valamint atomhatalmi státusának alkotmányba foglalása jellemezte.

A múlt héten Kim Dzsong Un kijelentette, hogy Észak-Korea nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha "provokálnák" nukleáris fegyverekkel. A nagyon feszült, Phenjan és Szöul közötti kapcsolatok novemberben tovább romlottak az észak-koreai kémműhold felbocsátását követően, és felfüggesztették a két ország által 2018-ban a katonai feszültségek csökkentéséről kötött megállapodást. A plénum számos kérdést tárgyalt a folyó évi költségvetési terv végrehajtásának eredményeinek összegzésével, a jövő évi költségvetés tervezetével, valamint az év politikai és pártpolitikai eredményeinek összegzésével kapcsolatban. A KCNA beszámolója szerint a fórum méltatta a "politika, a védelem és a diplomácia területén bekövetkezett változásokat és előrelépéseket".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések