A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiadós sült csülök német recept alapján: senki nem marad éhes utána


A csülök kiadós, ízletes, és viszonylag kevés munkával elkészíthető.


Ha valami igazán embereset szeretnél a családnak vagy a vendégeidnek felszolgálni, készítsd el ezt a német sült csülköt! A fűszerezése az őrölt köménynek és az édesköménynek köszönhetően különleges, és természetesen a sör sem maradhat ki belőle. Ha nincs olyan serpenyőd, amelyet be lehet tenni a sütőbe, az étel összeállítása után öntsd át az egészet egy tepsibe.

Hozzávalók 6 személyre

👉 2 csülök (egyenként kb. 1,5 kg)
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2.5 dl víz
👉 2.5 dl sör
👉 2 evőkanál szójaszósz
👉 1.5 teáskanál só + a bőr bedörzsöléséhez a végén
👉 1 vöröshagyma
👉 1 lila hagyma
👉 1 kis sárgarépa
👉 1 kis fehérrépa
👉 1 csokor újhagyma
👉 1 evőkanál ecet
👉 1 evőkanál kukoricakeményítő
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 1 teáskanál őrölt édeskömény
👉 1 kávéskanál bors
👉 kevés olaj

Elkészítés:

A sót, az őrölt köményt, az édesköményt és a borsot keverd össze egy kis tálban. Két fokhagymagerezdet negyedelj fel, és forgasd a fűszerekbe. A csülkök húsán ejts négy-négy bemélyedést, ebbe nyomd bele a fokhagymát. A maradék fűszerkeveréket dörzsöld bele a csülök húsába, de a bőrébe ne! A bőrét ecettel kend meg. Az így előkészített húst pihentesd a hűtőben legalább egy órát, de akár egy egész éjszakát is ott tölthet.

A pácolási idő elteltével vegyél elő egy olyan serpenyőt, amelyet később a sütőbe is be tudsz tenni. Hevíts benne kevés olajat, majd tedd bele a húsos felükkel lefelé. Pirítsd őket néhány percig, amíg barna kérget kapnak. Közben a hagymákat negyedeld fel, a másik két fokhagymagerezdet vágd félbe. A megpirított csülköket szedd ki a serpenyőből, és tedd félre. A visszamaradt zsiradékra tedd rá a hagymát és a fokhagymát, és kezdd el párolni. A megpucolt répákat karikázd fel, az újhagyma zöld szárát vágd nagy darabokra, és add őket a hagymához. Pirítsd őket kevergetve néhány percig, majd öntsd fel forró vízzel. Add hozzá a szójaszószt, a sört, majd helyezd bele a csülköket. Letakarva told 200 fokos sütőbe.

Másfél óra múlva vedd ki a sütőből, és csavard a hőmérsékletet 240 fokra. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A csülköket halászd ki a szaftból, tedd a tepsire, és papírtörlővel itasd fel róluk a nedvességet. Éles késsel vágd körbe a bőrt, újra szárogasd meg, hogy jó ropogósra sülhessen, és dörzsöld be sóval. Told vissza a forró sütőbe további 20-30 percre, hogy megpiruljon.

Közben a visszamaradt hagymás-zöldséges szaftot szűrd át. A keményítőt egy kis tálban keverd el egy kevés hideg vízzel. A szaftot forrald fel, majd sűrítsd a keményítővel. Ezzel a mártással tálald a kisült csülköt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések