A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Indiai külügyminiszter: Az indiai-orosz kapcsolatok pozitív pályán vannak

Subrahmanyam Jaishankar, India külügyminisztere hétfőn kezdődött négynapos oroszországi hivatalos látogatásának első napjaiban megbeszéléseket folytatott az orosz stratégiai közösséggel, köztük vezető külpolitikai szakértőkkel és kutatókkal.

Az indiai külügyminisztérium közleménye szerint a diplomata a két ország között folyamatban lévő magas szintű kapcsolatok részeként tartózkodik Oroszországban.

Az X-en (korábban Twitter) hétfőn Jaishankar elmondta, hogy “nyílt és előremutató interakciót” folytatott az orosz stratégiai közösség tagjaival, ahol “az egyensúly helyreállításának és a multipolaritás kialakulásának fontosságáról” beszélt.

“Véleményt cseréltünk arról, hogyan fognak fejlődni az indiai-orosz kapcsolatok ebben a keretben. Megvitatták továbbá az összekapcsolhatóságot, a multilateralizmust, a nagyhatalmi versenyt és a regionális konfliktusokat” – jegyezte meg a diplomata.

“A geopolitika és a stratégiai konvergencia mindig pozitív pályán fogja tartani az India-Oroszország kapcsolatokat”.

Jaishankar egy fényképet is megosztott magáról a Kremllel a háttérben, valamint egy 1962. augusztus 18-án keltezett, a Vörös térre szóló szovjet korabeli belépőjegy képét, amelyen az ő vezetékneve szerepel.

Az indiai külügyminiszter szerdán találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy kétoldalú, többoldalú és nemzetközi kérdésekről tárgyaljon. Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel a két nemzet közötti gazdasági kötelezettségvállalásról is tárgyalni fog. A hivatalos megbeszéléseket az indiai diaszpórával való találkozó, valamint a moszkvai és szentpétervári kulturális és oktatási intézményekben tett látogatások követik, hogy előmozdítsák az emberek közötti és kulturális kapcsolatokat.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések