A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódott a "terrorveszély" Csehországban: őrizetbe vettek négy támadásokkal fenyegetőző személyt


Ahogy arról tegnap beszámoltunk, lőfegyveres incidens történt a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek. A prágai rendőrség egy fenyegető telefonhívást rögzített péntek hajnalban is, amely során az ismeretlen hívó bejelentette: a bölcsészkari lövöldözéshez hasonló támadás elkövetésére készül.

A prágai rendőrség őrizetbe vett négy embert, akik „törvénysértő módon reagáltak” a csütörtöki egyetemi lövöldözésre – közölte Martin Vondrasek prágai rendőrfőnök.

Az előállított emberek közül egy 14 éves észak-morvaországi fiú azt állította, hogy iskolai lövöldözésre készül. Az iskolásfiú tette ugyan közösség tagja elleni erőszaknak is minősülhetne, de a fiú az életkora miatt nem vonható felelősségre, a rendőrségnek pedig azt mondta, hogy csak viccelt a támadással kapcsolatban.

Egy prágai férfit, aki a bejelentése szerint az egyetemi ámokfutó példájának követését és emberek megölését tervezte, kommandósok fogtak el péntek reggel. Ellene „riadalmat kelő üzenet terjesztése” miatt indult büntetőeljárás.

Egy Hradec Kralove régióbeli nőt azért vették őrizetbe, mert azt mondta, sajnálja, hogy valaki megelőzte az egyetem elleni támadásban. A rendőrfőnök szerint a nő mentális zavarban szenved, és fegyvertartási engedélye sincs.

Egy nyugat-morvaországi férfi pedig azzal fenyegetőzött, hogy az egyetemi támadó egész családjával végezni fog. A rendőrség egy engedéllyel tartott fegyvert foglalt le a férfitől, akit várhatóan több ember ellen elkövetett erőszak szándékával vádolnak meg.

További négy esetben a lövöldöző dicsőítése miatt indult rendőrségi eljárás.

Vondrasek a sajtótájékoztatón arra kérte az újságírókat, hogy „ne népszerűsítsék” a lövöldözőt és bűntettét, mivel ezzel hasonló bűncselekmények elkövetésére ösztönözhetnek másokat.

A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán az elkövetővel együtt 14 ember vesztette életét csütörtökön. A tizenötödik halálos áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe. A lövöldözésnek 25 sebesültje van. Azóta kiderült, hogy a lövöldöző házában talált fegyverrel öltek meg egy apát és a csecsemőjét a Klánovicei-erdőben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések