A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elnézést kért a kanadai újság, amiért antiszemita karikatúrát közölt Zelenszkijről


Az eltávolított rajz az ukrán elnököt ábrázolta, amint Joe Biden amerikai elnök zsebében turkál.

„A hét elején közöltünk egy karikatúrát, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ábrázolta, amint Joe Biden amerikai elnök zsebében turkál. A karikatúra nem felelt meg a szerkesztési elvárásainknak, hibáztunk, amikor lehoztuk, és elnézést kérünk” – olvasható a tömör közlemény a Toronto Sun oldalán.

A szerdán megjelent karikatúra azt ábrázolta, hogy Zelenszkij elemeli a pénztárcát Biden nadrágjából, miközben a pár karonfogva sétál.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy az ukrán elnök Washingtonba utazott, ahol országának kért újabb támogatást.
Még Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megszólalt az ügyben, szerinte a rajz „az antiszemitizmust” népszerűsíti. Ez azért is érdekes, mert éppen Kanada volt az, ahol emlékezetes botrány robbant ki ősszel, miután egy náci egységben szolgáló veterán ukrán katonát fogadtak a parlamentben.

Mindenesetre ahogy annak idején Anthony Rota házelnök, most a Toronto Sun is levonta a konzekvenciákat.
Rota lemondott, az újság pedig ígéretet tett arra, hogy sem a karikatúra, sem a készítője nem jelenik meg többet a lapban.

„A karikatúra tévesen azt sugallta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek lopást jelentenek. Ez sértő volt az ukrán származású kanadaiak és minden ukrán számára, akik a létükért vívnak harcot az orosz agresszió ellen. (A karikatúra) Zelenszkij ábrázolásában antiszemita sztereotípiákat használt. Ez sértő volt a zsidó származású kanadaiakra és a zsidó népre nézve, amelynek jelenleg a globális antiszemitizmus újabb hullámával is szembe kell néznie” – írja bocsánatkérésében a főszerkesztő, Adrienne Bartra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések