A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Edzőtermekben, éttermekben, termálfürdőkben razziáznak a katonai hatóságok Kárpátalján


„A térség sport-, rekreációs és egyéb intézményeiben a hadköteles korú személyeknek szóló behívók kézbesítése körül kialakult bizonyos lakossági izgalom kapcsán a következőkről tájékoztatunk: a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokság munkatársai továbbra is törvényes úton kézbesítenek katonai behívókat mozgósítási intézkedések keretében” – idézi a kárpátaljai területi toborzási és szociális támogatási központ nyilatkozatát a Karpataljalap.net.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság a hír szerint „kilátásba helyezte a hadköteleseknek behívókat kézbesítő rajtaütések folytatását a megye sportcentrumaiban, rekreációs és egyéb intézményeiben”.

További idézet a katonai hatóságtól: „Véleményünk szerint azok a hadköteles korú férfiak, akik szándékosan kerülik a katonai szolgálatot, sportcsarnokban gyakorolnak, vagy rekreációs komplexumban szórakoznak, nincsenek kiváltságos helyzetben a hadsereg katonáihoz képest, akik nehéz körülmények között tartják a védelmet és verik vissza az ellenséget.”

A héten viszonylag nagy felbolydulást keltett nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában – Lembergben, Kijevben, Dnyipróban is voltak razziák –, hogy a hadkiegészítő parancsnokságok „toborzói” edzőtermekben, éttermekben, fürdőkben jelentek meg, ahol összefogdosták és elvitték a hadköteles férfiakat.

Különösen nagy vihart kavart a csütörtöki eset, amikor több tucatnyi egyenruhás jelent meg az országos népszerűségű, Beregszász közelében található kaszonyi termálfürdőben.

Az intézmény állítása szerint a katonák dokumentumok bemutatása nélkül hajtották ki a szabadba az embereket a medencékből, a szaunákból, a szobákból – a nőket és a gyerekeket is –, majd a férfiakat „ismeretlen helyre” vitték. A termálfürdő a biztonsági kamerák felvételeiből szerkesztett videót tett közzé az eseményekről:

A megyei katonai hatóság a Karpataljalap.net szerint „emlékeztetett arra, hogy a behívó kézbesítése nem jelenti azt, hogy a hadköteles azonnal a háborúba kerül. Először az adatok ellenőrzése történik, majd a hadköteles orvosi vizsgálaton esik át, és csak ezt követően, ha az illető szolgálatra alkalmas, adják ki mozgósítási parancsot. Vagyis a hadköteles kiképzésre megy.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések