A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dobrev bejelentette: átalakítaná a honvédséget is


Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke, valamint Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Gyöngyösön mutatta be az árnyékkormány honvédelmi programját.

Dobrev Klára úgy látja, hogy Magyarországra nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés maga az Orbán-kormány, mert „hatalma fenntartása érdekében folyamatosan szembefordul a szövetségeseivel, veszélyezteti Magyarország stratégiai érdekeit”.

Vadai Ágnes árnyékminiszter átfogó honvédelmi humánstratégia kidolgozását ígérte, az alábbi elemekkel:

Új toborzási koncepció,
katonai szociális ellátások és a katonai egészségügy újragondolása,
katonai közép- és felsőoktatás és képzés helyzete,
nők és kisebbségek szerepe,
önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálata,
veterán-program kialakítása,
civilek a katonai pályán projekt elindítása.

A szolgálati nyugdíjtól megfosztott katonáknak is tettek ígéreteket:

Az erkölcsi elismerés jeléül kérelemre történő automatikus, egy rendfokozattal történő előléptetés.
Megszűnne a kötelező önkéntes tartalékos tagság, de szorgalmazzák, hogy segítsék a veterán programot és legyenek önkéntes tartalékos katonák.
Minden érintettnek bánatpénz, azaz egyszeri juttatás kifizetését javasolják. Amennyiben az illető elhalálozott, akkor ez a juttatás a közvetlen örökösnek jár.
Megszüntetnék a kereseti korlátot.

A 2023-ban elbocsátott katonákra is kitértek:

Kérelemre felülvizsgálnák a kormányrendelet alapján kirúgott valamennyi katona esetét. Aki kéri és teljesíti a feltételeket automatikusan visszakerülne a Magyar Honvédség kötelékébe.
Azonnal megszüntetnék az állami szférába történő visszafoglalkoztatás tilalmát.
Azok, akik nem kívánnak visszatérni a Magyar Honvédség kötelékébe, kompenzációt kapnának, amennyiben honvédelmi juttatásuk és fizetésük együttes összege nem éri el az elbocsátáskori fizetésük bruttó összegét, illetve az évek előrehaladtával az emelt fizetésük bruttó összegét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések