A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Amnesty International elítélte Oroszországot az LMBT-mozgalom betiltása miatt


Az Amnesty International londoni székhelyű emberi jogi szervezet határozottan elítélte, hogy Oroszország szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a “nemzetközi LMBT-mozgalmat”.

Marie Struthers, a civil szervezet kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója szerint az orosz legfelsőbb bíróság “szégyenletes és abszurd” döntése egyenlő “az LMBTI-szervezetek általános betiltásával”, amely megnyitja az utat a diszkrimináció előtt.

“Ez számtalan embert érint, és a következményei várhatóan katasztrofálisak lesznek”

– mondta Struthers az Amnesty honlapján közzétett nyilatkozatában. Felszólította Oroszországot, hogy “azonnal vizsgálja felül ezt a döntést”.

November 17-én az orosz igazságügyi minisztérium kérte az ország legfelsőbb bíróságát, hogy a “nemzetközi LMBT mozgalmat” vegyék fel az ország szélsőséges csoportjainak listájára, “társadalmi és vallási viszály szítására”, valamint nem részletezett “szélsőséges vonásokra” hivatkozva. A csütörtöki meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott, és állítólag több mint 20 kötetnyi ügyiratot érintett.

A csoportok felvétele a szélsőséges szervezetek listájára gyakorlatilag betiltja minden tevékenységüket és szimbólumukat.

Nem világos, hogy mely csoportokat és személyeket érinti a döntés, amely az oroszországi “LMBT-ideológia” elleni kemény fellépés közepette született.

Az ország már 2013-ban betiltotta a kiskorúakat célzó LMBT propagandát. A jogszabályt 2022 novemberében kibővítették a “nem hagyományos szexuális kapcsolatok és preferenciák propagandájával”, valamint a nem átalakítás teljes tilalmával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések