A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csőd: Szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt Budapest számláján


„Nem vagyok ennyire szorongós típus, de az kétségtelen, hogy nem szokványos a városműködtetési gyakorlat”– válaszolta a Népszavának adott interjúban Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese arra kérdésre válaszolva, hogy beépült e a napi rutinjába, hogy kávézás előtt gyorsan számlaellenőrzés tart – szúrta ki a Mandiner.


Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a népszava fentebb idézett (napi rutinos) kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat

A normális az lenne, ha az éves bevétel meghaladná az éves kiadást és a maradványt felújításokra beruházásokra fordíthatnánk. De ettől messze vagyunk, így marad a napi menedzselés”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az interjú napján „mennyivel indították a napot?”, Kiss azt felelte, hogy szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzák a fővárost.
 
Kiss Ambrus nyilatkozata kapcsán a lap felidézte, hogy mióta van ilyen nehéz helyzetben a főváros.  2023 tavaszán Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a főváros baloldali vezetése 214 milliárd forintot örökölt az előző, fideszes városirányítástól.

Mint a minisztérium ismertette: a főváros 2019-es pénzügyi beszámolója világosan mutatja, hogy Karácsony Gergely városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánéktól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint volt. A tárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy a hivatalos adatokból egy következtetés vonható le, mégpedig az, hogy a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések