A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

CNN: több száz egytonnás bombát dobott le Izrael Gázára a háború elején, Vietnám óta nem volt ilyen


A gázai háború első hónapjában Izrael több száz hatalmas bombát dobott le, amelyek közül sok képes volt több mint 300 méteres távolságból is megölni vagy megsebesíteni embereket – derül ki a CNN és a Synthetaic mesterséges intelligenciával foglalkozó cég elemzéséből.


A háború első napjaiban készült műholdképek több mint 500, 12 méternél nagyobb átmérőjű becsapódási krátert mutatnak, amelyek megfelelnek a több mint 900 kilós bombák által hátrahagyott krátereknek. Ezek négyszer nehezebbek, mint azok a nagy bombák, amelyeket az Egyesült Államok az Iszlám Államra dobott le az iraki Moszulban a szélsőséges csoport elleni háború során.

Fegyverszakértők szerint a közel egy tonnás bombához hasonló nehézlőszerek széles körű alkalmazása felelős a halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséért. Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott régiója volt a bombázások kezdetekor, az ilyen helyeken a nehézlőszerek komoly pusztításra képesek.

Marc Garlasco volt amerikai védelmi hírszerzési elemző és korában az ENSZ-nek dolgozó háborús bűnöket vizsgáló szakértő szerint Izrael gázai bombázásának sűrűségére „Vietnam óta nem volt példa”.

Izraelre széleskörű nemzetközi nyomás nehezedik a gázai pusztítás mértéke miatt, még Izrael egyik legközelebbi szövetségese, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is azzal vádolta Izraelt, hogy „válogatás nélkül bombázza” a Gázai övezetet.

Izraeli tisztviselők azzal érveltek, hogy a nehézlőszerek szükségesek a Hamász felszámolásához, amelynek harcosai október 7-én több mint 1200 embert öltek meg és több mint 240 túszt ejtettek. Azt is állítják, hogy Izrael mindent megtesz a civil áldozatok minimalizálása érdekében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések