A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beteg világ: Leszbikus lelkészpár kapott elsők közt áldást az anglikán egyházban

Nem elég, hogy nők lehetnek lelkészek, házasodhatnak, még mellé leszbikusok is. Így győz lépésről lépésre a progresszió.

Catherine Bond és Jane Pearce lelkészek lehettek az elsők között, akiket a vasárnapi mise alatt azonos nemű párként megáldottak az anglikán egyházban

Az anglikán egyház még az év elején döntött arról, hogy megengedi a lelkészei számára, hogy azonos nemű párokat áldjanak meg. Az áldásosztás mikéntjéről novemberben szavaztak, és előzetesen úgy tűnt, 2024-ben kezdik meg a szertartásokat. Ennek ellenére már vasárnap bevezették őket, miután a püspökeik egy online találkozón megegyeztek a kezdés dátumában. A suffolki Felixstowe anglikán templomában így Bond és Pearce is megkaphatták az áldást.

Ezek a szertartások ugyan nem hivatalos esküvők, de lehet gyűrűt viselni, imádkozni, tartalmazza a pap áldását és konfettit is. A szertartások kísérleti jelleggel történő támogatására vonatkozó módosítás egy szavazattal ment át az egyházi zsinaton.

Vegyes fogadtatása volt a döntésnek

Nigel Pietroni tiszteletes, a Kampány az egyenlő házasságért az anglikán egyházban mozgalom elnöke szerint ez egy „kis lépés”, de mégis előrelépésként üdvözölte. „Egészen mostanáig az azonos nemű párokkal hivatalosan nem lehetett imádkozni, bár kétségtelenül imádkoztak értük, de hivatalosan soha nem ismerték el őket” – mondta, és hozzátette, hogy ez egy „nagy pillanat”. Szerintünk is nagy pillanat, azonban nem nekünk, hanem a Sátánnak, aki bizonyára nagy örömmel nézi, ahogy Isten szolgáit sikerült megfertőznie. Az eretnek tiszteletes is elmondta, hogy ő és férje nem veszik igénybe az imákat, mert úgy érzik, hogy a házasságuk már áldott, és hozzátette, hogy „várják a pillanatot, amikor az egyház teljes mértékben elfogadja az azonos nemű párok házasságát”.

Az egyház döntése nem aratott osztatlan sikert a lelkészek körében. Vannak, akik elfogadják ugyan, de ők maguk nem szeretnének ilyen szertartást végezni, mint például Justin Welby, Canterbury érseke, aki korábban azt mondta, hogy „örömmel” üdvözli a változást, de hozzátette, hogy „az egész közösségért való lelkipásztori felelőssége” miatt nem fogja személyesen végrehajtani a ceremóniát.

Szerencsére azért  Vannak olyan lelkészek is, akik kifejezetten ellenzik a döntést. Ebbsfleet püspöke, Dr. Rob Munro „nagy szomorúsággal” fogadta a hírt. A jóváhagyás napján kiadott nyilatkozatában azt tanácsolta, hogy ne alkalmazzák az imákat, mondván: „Határozottan azt javaslom, hogy ne csak ne alkalmazzák az imákat, hanem gondosan fontolják meg, hogyan reagálnak azokra, akik ezt választják”.

Az azonos nemű párok megáldását éppen hogy sikerült elfogadtatni a zsinattal, mindössze egyetlen szavazattal, így a közeljövőben biztosan nem számíthatnak a párok arra, hogy az egyház hivatalosan is összeadja majd őket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések