A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Árvíz a Rómain: „Karácsony Gergely és Kiss László jöjjön homokzsákot pakolni!”


„Oltassák be magukat hepatitisz ellen, és jöjjenek zsákot tölteni" – üzenik a sorsukra hagyott római-partiak a főpolgármesternek és Kiss László kerületi polgármesternek. A Duna bármikor kiönthet.

„Kiszámíthatatlan, hogy az elkövetkezendő napokban mi fog történni” – nyilatkozta a Metropolnak Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért alelnöke egy hete építi saját zsebből azt a kétszáz méter hosszú, homokzsákokból álló gátat, amelytől a tulajdonának védelmét reméli. A területen nem ő az egyetlen, aki a karácsonyi készülődés helyett ezzel kénytelen foglalkozni, hiszen a Duna állása nagyon magas, egy újabb esőzés, és a folyó kiléphet a medréből. Az egyesület azért invitálta meg a két baloldali politikust, hogy átlássák, mit jelent Karácsony Gergely azon döntése, hogy a majd megépülő gát 70 hektárt és azon 2 ezer ember életét és vagyonát nem fogja védelmezni.

A Római-parton élők saját zsebükből kénytelenek fizetni a védekezést, mint mondják, 70 év alatt nem sikerült a fővárosnak felépítenie egy védművet a dunai árvizek ellen…


Gábornak például összesen ötmillió forintjába kerül csak a mostani védekezés, a legutóbbi négy 100 millió fölött végződött. A környékbeliek a tulajdonuk miatt aggódnak, amelyben a víz 70 hektáron is óriási károkat okoz. A mostani katasztrófát a hó olvadása és a további csapadék okozhatja. 

Megfeszített munkával készülünk az árvízre, nagyon nehéz embereket találni a munkára, ezért szeretnénk kihívni személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert és Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét egy zsákos partira. Nézzük meg, ki a legény a gáton, egy órán belül ki tud több zsákot megtölteni homokkal. Mindenképpen javasoljuk azt, hogy mindenki, aki itt a Római-parton segíti a védekezést, előtte oltassa be magát hepatitisz A ellen, a területnek súlyos a szennyvízterhelése, emésztőgödrök, csatornázatlan területek vannak itt a parton, és a Duna is hoz magával rengeteg kórokozót. Ezért is felelőtlennek tartjuk azt, hogy a főpolgármester által szignált módon, a Királyok útja–Nánási út mentén építik meg majd a gátat

– mesélte Egri Gábor, aki szeretné, ha megmutatná a főpolgármester és a kerület vezetője, hogy „tökös legény”, tegyék magukat oda a fővárosért és a kerületiekért, a saját választóikért. Itt kétezer ember élete és életműve az, amit elvihet a Duna. „Karácsony Gergelynek meg kellene védenie minket, de ő ehelyett odalök mindent a Dunának.”   

Mint ismert, Karácsony annak ellenére döntött az új nyomvonalról, hogy már korábban törvény, illetve jogszabály rendelkezett annak helyéről, azok pedig a parthoz közel jelölték meg a gát helyét. Ráadásul a szakmai előkészítések alapján mobil gátat, nem pedig a főváros által építendő, fix, vasbeton építményt irányoztak elő. A főpolgármester másik szakmailag „szokatlan” lépése az volt, hogy a budapestiek véleményeztetésére támaszkodott, mert az érintett helyieknek rendezett tájékoztatókon a Rómain élők rendszeresen faképnél hagyták a fővárost. Nekik ugyanis nem a véleményükre volt kíváncsi a Városháza, hanem egyoldalú döntéseket közöltek velük. Egy ilyenen derült ki az is, hogy a főpolgármester már egy személyben eldöntötte, ezáltal pedig megpecsételte a parthoz közelebb élők jövőjét…

Az éjszakák egy hete álmatlanul telnek számunkra, mert a hidroinfóval kelünk és fekszünk. Azt lessük, milyen a vízállás, és hamarabb elkészüljünk a zsákolással, mint ahogy ideér az ár. Senki nem veszi figyelembe, hogy milyen stressznek vagyunk kitéve azáltal, hogy a főváros és a kerület vezetése nem áll ki értünk azzal sem, hogy nem a part mentén, hanem jóval beljebb, a Királyok–Nánási mentén építene gátat. Mi ugyanolyan katasztrófa sújtotta áldozatok vagyunk, mint bárki más. Nekünk is van jogunk az új gát biztosította védelemhez

– mondta felháborodva dr. Búzás Antal Győző helyi lakos, az Egyesület a Római-partért elnöke. Búzási azt is elmondta, hogy megkapta a vízügytől az építési engedélyt Karácsony Gergely, jelenleg éppen azon dolgozik, hogy megtámadja azt, hiszen szerinte hamis alapokra épül.  Szerinte szándékosság van amögött, hogy őket a főváros „tapossa”, meglátásuk szerint kiforgatják a környékbeliket a vagyonukból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések