A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A török elnök szerint igazságos világ csak az USA nélkül képzelhető el


Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a gázai tűzszünetet sürgető határozatot. A szöveg ugyanis nem tartalmazta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre. A palesztin ENSZ-nagykövet katasztrofálisnak nevezte az amerikai vétót. Erdogan török elnök pedig úgy reagált:

egy igazságos világ csak az Egyesült Államok nélkül képzelhető el

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint meg kell reformálni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, mivel az országa elvesztette az abba vetett bizalmát – olvasható a Komszomolszkaja Pravda tudósításában.

„Elvesztettük a reményt. Az amerikai vétónak köszönhetően nem született döntés a gázai tűzszünetről” – mondta a török vezető, miután az Egyesült Államok a többség akaratát figyelmen kívül hagyva megakadályozta a testületet abban, hogy fegyvernyugvásra szólítsa fel a Gázában harcoló feleket.

Erdogan hangsúlyozta, hogy meg kell reformálni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és kijelentette, hogy Törökország továbbra is felszólal „a gázai anyák védelmében”.

A határozattervezetet az Egyesült Arab Emírségek terjesztette elő, és 97 ENSZ-tagállam csatlakozott hozzá. A javaslat azonnali tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására és a nemzetközi humanitárius jog betartására való felhívást tartalmazott.

Az USA élt vétójogával, és megakadályozta az elfogadását. Ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közül 13 támogatta azt. Az Egyesült Királyság tartózkodott.

Kína állandó képviselője a világszervezetnél, Csang Csun azt mondta, hogy az Egyesült Államok kettős mércéről és rendkívüli cinizmusról tett tanúbizonyságot azzal, hogy megvétózta a Gázai övezet helyzetéről szóló határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések