A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A DK és az MSZP nem vesz részt az alaptörvény-módosítás megszavazásán


„Tizenkettedik alkalommal is módosítaná a „gránitszilárdságú” alaptörvényt a Fidesz. Ahogy az elmúlt 11 alkalommal, úgy a DK továbbra sem vesz részt az egypárti alaptörvény módosításáról szóló szavazáson” – jelezte sajtóközleményében a DK. Hozzátetté, hogy szerintük „a senkivel sem egyeztetett, a magyarok feje felett elfogadott, egypárti alaptörvényt nem módosítgatni kell, hanem az egészet ki kell dobni”.


A DK-hoz hasonlóan az MSZP is jelezte, nem vesznek részt „a Fidesz és a Mi Hazánk közös komédiájában”, így „a frakció tagjai nem vesznek részt ennek a két törvénymódosító javaslatnak a szavazásán”.

„Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy néhány hónappal a választások előtt akarnak módosítani a választási szabályozáson. Ugyan egy ideális választási rendszerben az arányosság elvének a lehető legnagyobb mértékben érvényesülnie kell, ezért tartalmi értelemben volna helye a vitának, azonban a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosító javaslat időzítésében antidemokratikus” – írták.

A Mi Hazánk november végén nyújtotta be azt a javaslatot, ami alapján új rendszerben kellene magtartani jövő nyáron Budapesten az önkormányzati választást. Ez úgy módosítaná a jelenlegi rendszert, hogy a kerületi polgármesterek helyett csak listáról bejutó képviselők kerülnének a közgyűlésbe, akik között a helyeket szavazatarányosan osztanák el. Ez javítana a Fidesz helyzetén, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk képviselői is könnyebben bejuthatnának, ők pedig nem feltétlenül támogatnák az ellenzéki koalíciót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések