Ezek a teák természetes módon vérnyomáscsökkentők a bennük lévő értékes hatóanyagoknak köszönhetően.
A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Legtöbbször gyógyszerekkel kezelik, pedig életmódbeli változtatásokkal is lehet, és egyéb természetes vérnyomáscsökkentő módszerek is mankóként szolgálhatnak, például a gyógyteák fogyasztása.
A teában lévő aktív összetevők ellazíthatják az ereket, javíthatják az artériák működését, csökkenthetik a gyulladást, és segíthetnek szabályozni bizonyos, a vérnyomást befolyásoló folyamatokat a szervezetben - a magas vérnyomás okairól ebben a cikkben olvashatsz többet. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a hatásaik személyenként változhatnak, illetve azok, akik diagnosztizált betegségben szenvednek, főleg a szív-érrendszeri betegek, mindenképpen kérjék ki kezelőorvosuk véleményét a kúraszerű használatuk előtt.
A zöld tea egy népszerű ital, amelyet a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek. Katekinnek nevezett bioaktív vegyületeket, főleg epigallokatekin-gallátot (EGCG) tartalmaz, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel járnak, beleértve a vérnyomás csökkentését. Elkészítéséhez 80-85 fokos víz az ideális hőmérséklet. Lényeges, hogy ne áztasd túl sokáig: fél és három perc közt van az optimális időtartam.
A hibiszkusztea a hibiszkuszvirág szárított szirmából készül, és olyan vegyületeket tartalmaz, mint például az antocianinok és a polifenolok, amelyek elősegíthetik a vérerek ellazulását, ami csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomás szintjét. 1-2 teáskanálnyi hibiszkuszt 5 percen át áztass egy csésze forró vízben, ezután már ihatod is.
Az olajfa leveleiből készült olívalevél-tea olyan vegyületeket tartalmaz, mint az oleuropein és a hidroxitirozol, amelyekről úgy tartják, hogy elősegítik a vérnyomás szabályozását az erek ellazításával. Két evőkanálnyi szárított olajfalevelet 250 milliliter nem forrásban levő vízben áztass 20 percig.
A galagonyateát, amelyet a galagonyafa bogyóiból készítenek, hagyományosan a szív egészségének megőrzésére használják, és valóban tágítja az ereket, javítja a vérkeringést, és hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez. Elkészítéséhez két és fél deci forrásban lévő vizet ráöntünk egy teáskanálnyi növényre, majd fedővel letakarjuk. 15 percnyi áztatást követően leszűrjük, és étkezés előtt lassan elkortyolgatjuk.
A kamillateát a kamilla növény (Matricaria chamomilla vagy Chamaemelum nobile) szárított virágaiból készítik. Enyhe nyugtató és altató tulajdonságairól ismert, gyakran használják ellazulás elősegítésére és a stressz enyhítésére, ami közvetve javíthatja a vérnyomást. Egy evőkanálnyi szárított kamillavirágzatot áztass 10-15 percig egy csésze forró vízben, majd szűrd le, és fogyasztható is.
Az oolong teában található antioxidánsok azonban ugyanazok, mint a zöld és a fekete teában, így hasonló előnyökkel jár a magas vérnyomás esetén. 90-95 fokos vízben kell 1-2 percig ázni hagyni a tealeveleket. Koffeintartalma alacsonyabb a fekete teánál.
A gyömbértea szintén csökkentheti a vérnyomást, és szalicilátokat is tartalmaz, amik az aszpirinben is megtalálható vegyi anyagok, melyek vérhígítóként működnek - erős hatása miatt vérzési rendellenességben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása. A gyulladáscsökkentő meleg italhoz csak 1-2 szelet megpucolt gumódarab és 2,5 deciliter forró víz szükséges, 5 perc alatt elkészül. Naponta maximum 4 grammot ajánlott fogyasztani belőle.
A lenmagtea a benne lévő lenmagolajaknak hála csökkenti a szervezet összkoleszterinszintjét, és véd a szívbetegségek kialakulása ellen vérnyomást stabilizáló hatása miatt, ami alfa-linolénsav-tartalmának köszönhető. 1-2 evőkanálnyi lenmagot kanalazz 200 milliliter forró vízbe, és lefedve áztasd legalább 10-12 percig (de akár egész éjszakára így hagyhatod), majd szűrd le.
A hársfatea vérnyomáscsökkentő hatását tilirozid-, rutin- és klorogéntartalmának köszönheti. Ezek a hatóanyagok természetes értágítóként működhetnek, így segítenek a vérnyomás csökkentésében. Egy filterrel belőle - egy teáskanálnyi szárított hársfát vagy két evőkanálnyi friss hársfavirágot - 200 milliliter forró vízben áztass legalább 15 percen át - minél tovább tart az ázás, annál erősebb lesz a tea. Figyelj arra, hogy naponta 4 grammnál többet ne fogyassz belőle, ez maximum 3 csészét jelent.
0 Megjegyzések