A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Ukrajna kiszorította Oroszországot a Fekete-tenger nagy részéről


Ukrajna kiszorította Oroszországot a Fekete-tenger nagy részéről – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.


Az államfő kedd esti beszédében arról beszélt: Ukrajna a partnerei segítségével még nagyobb biztonságot ad a Fekete-tenger térségének, és Oroszország elveszít minden lehetőséget arra, hogy uralja a térséget, és kiterjessze befolyását és romboló erejét más országokra.

„Ukrajna sikere a fekete-tengeri csatában olyan dolog, amely bekerül a történelemkönyvekbe, bár mostanában nem gyakran beszélnek róla” – mondta Zelenszkij. Szerinte

„az ukrán bátorságnak köszönhetően” az orosz flotta visszaszorulta Fekete-tenger keleti részébe, és „Oroszország nem használhatja a Fekete-tengert arra, hogy agresszióját a világ más részeire is kiterjessze, ahogyan Szíriával tette.

„Akkor Oroszország egy humanitárius katasztrófába fektetett be Szíriában, a Fekete-tengert bázisként használva, később pedig a Krímünket az orosz hadsereg ugródeszkájaként használta. Most a helyzet megváltozott. Alapvetően megváltozott. És amikor még több biztonságot adunk a Fekete-tenger térségének, Oroszország elveszít minden lehetőséget arra, hogy uralja ezt a területet, és kiterjessze befolyását és pusztító erejét más országokra” – mondta Zelenszkij.

Mint ismeretes, Ukrajna szeptemberben sikeres támadást hajtott végre az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főparancsnoksága ellen, amelyben több tucatnyi orosz tiszt meghalt vagy megsérült. Ennek nyomán, illetve az orosz hadihajókat ért támadások miatt Moszkva visszavonta flottáját a Fekete-tenger keleti térségébe.

Minél nagyobb védelemben részesül a partvonalunk és a tengerünk, annál nagyobb védelemben részesül a világ”

– mondta az ukrán elnök a Fekete-tenger nemzetközi napja alkalmából.

Ebből az alkalomból Kijev találkozót is tartott fekete-tengeri partnereivel, hogy megvitassák a fekete-tengeri ukrán exportfolyosók ügyét, valamint a déli kikötők és városok védelmét az orosz támadásokkal szemben.

„Mindezek nem csak a mi országunk, nem csak Ukrajna biztonsága szempontjából fontosak, hanem sokkal szélesebb körben. És a nagy háború alatt bebizonyítottuk , hogy amikor Ukrajna a partnereivel együtt helyreállítja a Fekete-tenger biztonságát, a világ más régiók számára is nagyobb biztonságot kap, az élelmiszerbiztonságtól a szociális biztonságig, mert Afrika és Ázsia nehéz helyzetű régióiban számos ország politikai stabilitása függ az élelmiszerpiac stabilitásától” – mutatott rá Zelenszkij. Elmondta, hogy

Ukrajna növeli a saját drónok, köztük haditengerészeti eszközök, ágyúk és más katonai felszerelések gyártását, miközben a partnerek új védelmi csomagokat készítenek elő.

Zelenszkij azt is bejelentette, hogy megbeszélést folytatott Ivan Denkov bolgár miniszterelnökkel, akinek köszönetet mondott a „nagyon gyümölcsöző” fekete-tengeri – kereskedelmi és biztonsági – partnerségért.

„Fontos, hogy a bulgáriai látogatásom során kötött megállapodásokat teljes mértékben végrehajtsák. Megvitattuk a további biztonsági lépéseinket is” – mondta Volodimir Zelenszkij.

„Köszönöm mindenkinek a világon, aki segít Ukrajnának! Dicsőség minden egyes katonánknak! Dicsőség mindazoknak, akik nem hátrálnak meg, akik nem merülnek ki, akik ugyanúgy hisznek Ukrajnában, mint február 24-én, akik ugyanúgy harcolnak Ukrajnáért, mint február 24-én, akik törődnek Ukrajnával. Minden nap erőt kell adnunk országunknak, erre van szükségünk” – zárta beszédét Volodimir Zelenszkij.

Mindeközben a nemzetközi sajtó arról cikkezett, hogy az ukrán vezető dühös, és

úgy érzi, elárulták nyugati szövetségesei,

akik „a háború megnyeréséhez szükséges eszközök nélkül hagyták, és csak a túléléshez szükséges eszközöket biztosítják”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések