A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

USA: új nevet kapnak a madarak, mert a régiek rasszisták


Dübörög a wokeizmus


Az Amerikai Ornitológiai Társaság megváltoztatja azoknak a madaraknak a neveit, amelyeknek a neve szerintük valamiért – pl. történelmileg – sértő vagy rasszista. Az új szabály érthetően visszhangot váltott ki: a társaság több száz fajnak keresett új nevet, de először az Egyesült Államokban és Kanadában található 70-80 átnevezésére fog fókuszálni, írja a Guardian.

A tervek szerint a társaság 2024-ben már új neveket talál azoknak a madaraknak, amelyek nevét sértőnek vagy kirekesztőnek ítélik meg.

Ilyenek például a történelmi múltból eredő nevek: új nevet kap Townsend poszátája -John Townsend természettudós és ornitológus volt, aki úgy gyűjtötte össze őslakosok koponyáit, hogy ellopta őket a sírokból. Hasonló érvek vannak a Lewis-küllő neve ellen, amelyet a Lewis és Clark expedíció nyomán Meriwether Lewis felfedezőről neveztek el (Lewisban mára már az úgynevezett cancel culture „az őslakosok elnyomásának és a fehér privilegizálás” egy példáját látja).

„A névben erő rejlik, és egyes angol madárneveknek olyan asszociációi vannak a múlttal kapcsolatban, amelyek ma is kirekesztőek és károsak” – érvelt a madárneves cancel culture mellett az ornitológiai társaság elnöke, Colleen Handel. Szerintük amúgy is: „kirekesztő nevek” helyett inkább olyan név kell a madaraknak, amelyek jobban leírják őket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések