A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Uniós pénzekkel való visszaélés miatt vettek őrizetbe 29 személyt Horvátországban


Az Európai Ügyészség (EPPO) által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyeztek szerdán Horvátországban 29 személyt csalás miatt, amelyet a zágrábi egyetem földmérnöki karán követtek el kétmillió eurós uniós támogatással kapcsolatban.

Az EPPO közleménye szerint a letartóztatottak között van a kar dékánja és egy professzor is, akiket hatáskörrel és a közbeszerzési eljárásokban való visszaéléssel, közokirat-hamisítással, valamint pénzmosással gyanúsítanak.

A dékán és a professzor 2019 és 2023 között négy projekt keretében szervezett az intézmény számára közbeszerzési pályázatokat összesen 5,9 millió euró értékben, ennek 85 százalékát az Európai Unió társfinanszírozta

- közölte az ügyészség.

Hozzátették, hogy a négy projekt a természeti katasztrófák kockázatának felméréséhez, egy éghajlatváltozási tanulmányhoz, a tengeri ökoszisztémák fenntartható fejlesztéséhez és a földrengésben megsérült, a kulturális örökség részét képező épületek nyilvántartásához kapcsolódott.

Az EPPO gyanúja szerint a dékán és a professzor visszaélt a közbeszerzési eljárásokból származó pénzeszközökkel, és olyan anyagi haszonra tettek szert, illetve juttattak hozzá másokat is, amelyek nem illették meg őket. A gyanúsítottak 28 beszerzési eljárást manipuláltak úgy, hogy kereskedelmi társaságokat, vállalkozásokat és ügyvédi irodákat juttattak előnyhöz, akik ezt követően a befizetett összeg egy részét visszafizették a dékánnak és a professzornak - olvasható a közleményben.

A horvát lapok korábban arról írtak, hogy az egyik uniós projekt keretén belül vásárolt Land Rover Discovery és Ford Ranger típusú terepjárót a dékán és a professzor magáncélra használták, egy másik projekt keretében tengeri kutatásra vásárolt jachtot pedig - hetente 3500 euróért - turisztikai célokra bérbe adták.

A gyanú szerint a dékán és a professzor, valamint a projektek kutatócsoportjainak 11 tagja és szakmai munkatársa 317 alkalommal számolt el hamis úti számlákat és napidíjakat olyan utazásokra, amelyek soha nem valósultak meg. A teljes becsült kár valamivel több mint 2 millió euró, amelyből az uniós költségvetésben keletkezett kár több mint 1,7 millió euró.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések