A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új felmérések: Elképesztő előnyben Trump, óriási bajban Biden

Kevesebb, mint egy évvel az elnökválasztás előtt olyan rosszul alakul a verseny Joe Biden szempontjából, hogy már Obama egykori kampányguruja is azt tanácsolja, hogy lépjen vissza.

Eddig nem jött be a demokrata párti stratégák számítása, akik arra számítottak, hogy a perek sorozatába bonyolódott Donald Trump mögül kihátrálnak a republikánus szavazók. 

A legfrissebb felmérések szerint ellenkező folyamat látható, 

a volt elnök még legkomolyabb kihívója, Ron DeSantis kormányzó számára hazai pályának számító Floridában is 39 pontos előnyre tett szert.

A floridai republikánus választók 60 százaléka támogatja Donald Trumpot, míg DeSantist csak 21 százalék. A további kihívók – köztük a titkos esélyesnek gondolt Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet – még a 10 százalékot sem érték el. 

A Daily Mail szerint a volt elnöknek a választások utáni kijelentései és a Capitolium elleni 2021. január 6-ai ostrom miatt sem kell aggódnia, ugyanis a floridai felmérés szerint a republikánus szavazók 71 százaléka egyetért azzal, az állítással, miszerint Trump „csak élt a jogával, hogy megtámadja a választást”, és mindössze 16 százalék mondta, hogy inkább azzal a kijelentéssel ért egyet, miszerint „olyan messzire ment, hogy veszélyezteti az amerikai demokráciát”.

Trump a novemberi felmérések szerint Joe Bidennel szemben is erősíteni tudott, és a legfontosabbnak tekintett hat „csatatérállam” közül ötben magabiztosan vezet a jelenlegi elnökkel szemben. 

Ugyanebből a felmérésből kiderült, hogy a választók kétharmada úgy látja, hogy Biden alatt rossz irányba halad az ország.

Biden győzelmi esélyeit több mint bizonytalannak nevezte Barack Obama 2008-as történelmi győzelmének stratégája, David Axelrod is. 

Axelrod az X-en közzétett elemzésében kijelentette, hogy Bidennek el kell döntenie, hogy a 2024-es elnökválasztási versenyben való indulása az ország érdekeit szolgálja-e. 

„Ezt a döntést csak Joe Biden hozhatja meg” 

– mondta a demokrata kampányguru. 

Egyre többen vannak a demokrata párt vezetésében is olyanik, akik hasonlóan aggódnak amiatt, hogy a 80 éves Biden végig tudja vinni a kampányt és egy esetleges második ciklust. 

Axelrod elismerte, hogy a visszalépésnek is van kockázata, mert kevés idő maradt felépíteni egy új jelöltet, de szerinte Demokrata Pártban „rengeteg vezetői tehetség áll készen arra, hogy felemelkedjen". 

Befolyásolhatja a versenyt a függetlenként induló ifjabb Robert F. Kennedy, aki egyes elemzők szerint akár be is futhat nevető harmadikként a 2024-es elnökválasztáson.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések