A krémes, tejszínes gratin önálló fogásként vagy ünnepi köretként is megállja a helyét.
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a gratin a tepsis krumplik királya: a fűszeres, tejszínes besamellel leöntött papírvékony krumpliszeletek ropogósra pirulnak a sütőben. A mártásba alaplé is kerül, a tetejére pedig bátran szórj zöldfűszereket.
Hozzávalók
👉 1 kg krumpli
👉 3 dl alaplé
👉 2.5 dkg vaj
👉 2 evőkanál liszt
👉 1 dl tej
👉 1 dl tejszín
👉 1 teáskanál fokhagymapor
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 só
👉 frissen őrölt bors
Elkészítés:
A vajat egy lábosban olvaszd fel. Add hozzá a lisztet, kevergesd kézi habverővel egy percig, majd öntsd fel az alaplével, a tejjel és a tejszínnel. Sózd, borsozd, szórd meg fokhagymaporral, kakukkfűvel, és folyamatosan kevergesd addig, amíg besűrűsödik.
A krumplit hámozd meg és gyaluld le. Helyezz el benne egy réteget úgy egy tepsiben, hogy a szeletek félig fedjék egymást. Kanalazz rá egy adag szószt, majd folytasd így a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. 45 perc múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és pirítsd további 10-15 percig, amíg ropogósra sül.
0 Megjegyzések