Ez a krémleves olyan tartalmas, mint egy főzelék, csak sokkal selymesebb a tejszínnek köszönhetően.
Hideg, őszi, téli időszakban a krémlevesek mindig jól jönnek. Szinte a legkülönfélébb zöldségekből készítheted a sütőtöktől a brokkoliig. A karfiolkrémleves is könnyen lehet ízletes. A sűrítéshez külön liszt nem kell, a magas keményítőtartalmú krumplitól is megfelelő lesz az állaga, sűrűsége.
Hozzávalók 4 személyre
👉 1 fej karfiol
👉 2 db krumpli
👉 2 dl tejszín
👉 1 db vöröshagyma
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 4 evőkanál olívaolaj
👉 1 l alaplé
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 só ízlés szerint
👉 bors ízlés szerint
👉 petrezselyem és kruton a díszítéshez
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, vágd kisebb darabokra. A karfiolt szedd rózsáira. A megpucolt vöröshagymát aprítsd fel. Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Dobd rá a vöröshagymát, kicsit később a zúzott fokhagymát, majd párold üvegesre. Add hozzá a karfiolt és a krumplit, kicsit süsd át, majd öntsd fel az alaplével.
Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel. Hagyd forrni, majd csökkentsd a hőfokot, és főzd további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Húzd le a tűzről, majd pürésítsd botmixerrel. Öntsd hozzá a tejszínt, és forrald össze pár perc alatt. Kóstold meg, ha kell, dobj még hozzá fűszert. Tálald melegen, és díszítsd friss petrezselyemmel, vagy kínáld krutonnal.
0 Megjegyzések