Az ízletes, olcsón elkészíthető szalonnás-hagymás szatmári cinke hosszan laktat, ráadásul pofonegyszerű összedobni.
A szatmári cinkét a zalai dödölle keleti párjaként szokták emlegetni, hiszen nagyon hasonló összetevőkből állnak, egyetlen különbség közöttük, hogy a cinkét ropogós szalonnadarabokkal tálalják. Igazi, könnyen elkészíthető finomság, ami főfogásként is megállja a helyét, 6-7 darab belőle egy főnek bőven elegendő.
Hozzávalók
👉 1 kg burgonya
👉 40 dkg búzafinomliszt
👉 3 fej lila hagyma
👉 20 dkg császárszalonna
👉 2 evőkanál tejföl
👉 só
Elkészítés:
A burgonyát pucold meg, majd vágd kockákra, mintha csak krumplipürét készítenél. Ezeket a darabokat tedd egy lábosba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Adj hozzá 2-3 teáskanálnyi sót is, majd tedd fel főni, míg megpuhulnak a krumplidarabok. Közben a szalonnát kockázd fel, kis lángon pirítsd meg, és miután kisült a zsír belőlük, a pörcöket óvatosan kanalazd ki, és tedd egy mélytányérba.
Amikor a krumpli megpuhult, a főzőlével együtt törd össze krumplitörővel, és óvatosan adagold hozzá a lisztet, míg egy formázható állagú masszát nem kapsz. Kockázd fel a hagymákat, és a szalonna zsírjában dinszteld őket üvegesre, majd ebben a hagymás szalonnazsírban süsd ki a cinkéket.
Ehhez végy elő két evőkanalat, és a segítségükkel formázz belőlük kisebb darabokat. Ezeket tedd bele a forró hagymás zsírba, és mindkét oldalukat addig pirítsd, amíg aranybarna nem lesz. Tejföllel és pörccel tálald - jó étvágyat kívánunk!
0 Megjegyzések