A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha, hajtogatott sajtos-túrós pogácsa: a lényeg, hogy ne süsd túl


Csodafinom lesz a klasszikus hajtogatott pogácsa, ha túróval együtt gyúrod.


Bár pogácsából sokféle létezik, és mind finom, a klasszikus kelt tésztás, hajtogatott változatnak nincs párja. Ebbe a változatba túró is kerül, a rétegek között pedig reszelt sajt bújik meg. Mivel a kelt tészta készítésének egyik szabálya, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, jó előre vedd ki őket a hűtőből.

Hozzávalók 6 személyre

👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg túró
👉 15 dkg reszelt sajt
👉 10 dkg vaj
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1 dl tej
👉 1 tojás
👉 1 csapott evőkanál só
👉 1 teáskanál cukor

A tetejére:
👉 5 dkg reszelt sajt
👉 1 tojás

Elkészítés:

A langyos tejet keverd össze a cukorral és az élesztővel, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át. Morzsold el a felkockázott, puha vajjal, add hozzá a túrót, tejfölt, a tojást, a sót és az élesztős tejet. Dolgozd jól össze, és letakarva, meleg helyen keleszd egy óra alatt a duplájára. Közben a sajtot reszeld le.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki. Szórd meg a reszelt sajt egyharmadával, majd hajtogasd be a következő módon: az alját hajtsd fel a kétharmadáig, majd erre rá a tetejét. Hajtsd be a jobb oldalát így középre, erre a bal oldalát. A tésztát nyújtsd ki, szórd meg újra reszelt sajttal, hajtogasd, majd ismételd meg harmadszorra is a műveletet. Az utolsó nyújtás után szaggasd ki, és helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Takard le, és keleszd újabb húsz percig.

Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. A másodszor is megkelt pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és mérettől függően tíz-húsz perc alatt süsd őket pirosra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések