A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: "Az ukránok nem fognak győzni a frontvonalon"


Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint hiábavaló az amerikai és az uniós stratégia, amely szerint az Egyesült Államok és az EU finanszírozza Ukrajna Oroszországgal vívott harcát, abban a reményben, hogy egy valószínűtlen harctéri vereség Moszkvában rendszerváltást eredményez.

Ahelyett, hogy megpróbálta volna lokalizálni a konfliktust, a Nyugat az eszkaláció mellett döntött, és globálissá tette azt – mondta Orbán a múlt héten a Weltwoche című svájci konzervatív hetilap 90. évfordulóját ünneplő rendezvényen Zürichben.

“Mi volt a Nyugat stratégiája abban a háborúban? Kicsit leegyszerűsítem, de ez a tény. A mi stratégiánk az volt, hogy az ukránok a frontvonalon fognak harcolni és győzni. Az oroszok veszíteni fognak… és ez a vereség változást fog előidézni Moszkvában” – magyarázta a beszédről készült videófelvétel szerint, amelyet Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkára tett közzé vasárnap.

Ez volt a stratégia: Mi finanszírozunk, az ukránok harcolnak és meghalnak – tette hozzá.

Azonban ahol most tartunk, nyilvánvaló, hogy az ukránok nem fognak győzni a frontvonalon.

“Oroszország nem fog veszíteni, és semmi sem fog változni a politikájában. Ezért szembe kell néznünk a valósággal. Át kell térnünk a B-tervre” – ismételte meg Orbán, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak jelenleg nincs ilyen terve.

A múlt héten Orbán azt követelte az EU-tól, hogy vizsgálja felül stratégiáját, és figyelmeztetett, hogy ellenezni fog minden további támogatást, hacsak az unió vezetői nem győződnek meg arról, hogy céljaik “reálisan elérhetőek” a folyamatos amerikai támogatás nélkül.

“Az Európai Tanácsnak őszinte és nyílt vitát kell folytatnia az EU ukrajnai stratégiai célkitűzéseinek megvalósíthatóságáról” – írta Orbán a Politico szerint Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett levelében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések