A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hat diák áll bíróság elé Franciaországban, mert közük volt tanáruk lefejezéséhez


Samuel Paty-t még 2020-ban gyilkolta meg egy csecsen származású muszlim, miután a férfi az egyik óráján Mohamed prófétáról készült rajzokkal igyekezett illusztrálni a szólásszabadság gondolatát.

Hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalják hat tinédzser ügyét, akiket azzal vádolnak, hogy bűnrészesek Samuel Paty francia történelemtanár lefejezésében, amelyet egy 18 éves csecsen származású muszlim támadó követett el 2020-ban – írja a Reuters.

Paty az egyik óráján a szólásszabadság gondolatát próbálta illusztrálni azzal, hogy Mohamed prófétáról mutatott rajzokat a diákjainak, ami felháborította a muszlim szülők egy részét, lévén, hogy az iszlám tanai szerint Isten és az ő prófétáinak ábrázolása szentségtörés.

A vádlottak egyike egy 15 éves lány, aki állítólag azzal adta elő a történteket a szüleinek, hogy Paty a prófétáról készült karikatúrákat mutogatott nekik az órán. Őt rágalmazásért vonják felelősségre, miután kiderült, hogy nem is vett részt a tanórán.

A többi fiatalkorút azzal vádolják, hogy ők mutatták meg Paty-t a támadónak, illetve megfigyelték, hogy mikor hagyja el az iskolát és erről értesítették a későbbi gyilkost. A volt diákok fölött a fiatalkorúak bírósága ítél és tetteikért akár 2 és fél év börtönt is kaphatnak. Ítélethirdetés december 8-án várható.

Az üggyel kapcsolatban nyolc felnőttet is felelősségre vonnak, ők egy különleges büntetőbíróság előtt fognak számot adni tetteikről. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések