A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Omlós, olasz citromos keksz: alig kell hozzá valami


Egyszerű, gyors, és bármelyik évszakban ugyanolyan finom: kevés hozzávalós nasi letisztult ízvilággal.


A citromos desszertekben az a legjobb, hogy egész évben szezonjuk van. Nyáron azért jók, mert a legnagyobb kánikulában is képesek felfrissíteni, ugyanakkor télen, a gyümölcsszegény hónapokban is kéznél van a citrom. Ehhez a kekszhez ugyanakkor a citromon kívül nem sok más hozzávalóra lesz szükséged: a liszt, a cukor, a zsiradék és az ízesítők mellett csupán almaszószt kell beszerezned vagy otthon elkészítened.

Hozzávalók

👉 10 dkg növényi vajalternatíva
👉 8 dkg cukor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 5 dkg almaszósz (kb. 3-4 ek.)
👉 1 db biocitrom leve (50 ml) és reszelt héja
👉 25 dkg finomliszt
👉 1 tk sütőpor
👉 1 csipet só
👉 kristálycukor és porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:

Tegyük egy nagyobb tálba a vajalternatívát, a cukrot és vaníliás cukrot, és kézi mixerrel habosítsuk fel. Adjuk hozzá az almaszószt, a citromlevet és -héjat, és dolgozzuk össze.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, és adagoljuk a folyékony hozzávalókhoz. Egy spatulával alaposan keverjük össze, majd kézzel is gyúrjuk 1-2 percig, vagy amíg egy puha, sima, kissé ragacsos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle korongot, csomagoljuk fóliába, és 1 óráig pihentessük hűtőben.

Ha letelt az idő, vegyük ki, és szaggassunk belőle dió nagyságú darabokat. Formázzuk szabályos golyókká, és először kristálycukorba, majd porcukorba forgassuk őket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (3-4 cm-es távolságokkal), majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük aranyszínűre.

Kihűlés után fogyasszuk, és légmentesen zárható edényben tároljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések