Nádcukrot teszünk a kávénkba, és előbb nyúlunk a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondoljuk az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásunkon változtatni!
A következőkben néhány olyan édességtévhitet szeretnénk tisztázni, amelyek szinte városi legendává nőtték ki magukat, ezzel félrevezetve a fogyókúrázókat.
A gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot
Ugyan nem jelentős mennyiség, de a gyümölcsökben is van cukor. A feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel szemben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatóak, amik létfontosságúak az emberi szervezet számára. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk inkább nyers zöldségeket, zöld turmixokat, ha pedig gyümölcsöt eszünk, válasszuk az alacsony glikémiás indexűt – ilyen az alma, barack, eper.
A cukormentes italok egészségesek
A cukrot nélkülöző italokat gyakran tekintjük a cukros üdítők egészséges alternatívájának. A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek azonban képesek megtapadni a belek falain, ami nemcsak rendkívül egészségtelen, de még többletsúlyt is eredményezhet. Emellett ezen készítmények magas savtartalma felmarja a fogzománcot, nehezíti az emésztést, és növeli a csontritkulás kockázatát.
Amiben nincs cukor, attól nem hízhatunk
Ahogy a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy egy étel diétás és egészséges. Persze vannak olyan termékek, amelyek valóban támogatják a fogyókúránkat, de az
igazság az, hogy a diabetikus élelmeszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely bár lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi a benne a kalória, így ugyanúgy hizlal.
igazság az, hogy a diabetikus élelmeszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely bár lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi a benne a kalória, így ugyanúgy hizlal.
A barna cukor jobb, mint a fehér
Sajnos ez az állítás sem igaz. Attól, mert barna a színe, még nem lesz egészségesebb a számunkra. Ráadásul élettani szempontból és a tápértékét tekintve pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor, nem mellesleg pozitív egészségügyi előnyökkel sem rendelkezik, épp csak ízében és színében tér el a hagyományozásos cukortól.
0 Megjegyzések