A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

NATO-főtitkár: Semmi baj azzal, ha a török elnöknek kapcsolatai vannak a Hamásszal


„Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német dpa hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról részletesen, hogy az észak-atlanti katonai szövetség számára nem jelent problémát, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal.

Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk” 

– közölte a főtitkár, aki szerint az izraeli-palesztin konfliktus körül tapasztalható nyilvánvaló véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van, ugyanakkor a 31 tagú katonai szövetség megosztottságát tükrözi, hogy a gázai tűzszünetre felszólító határozatról eltérően szavaztak az államok képviselői az ENSZ Közgyűlésében. 

Állítása alapján a török elnök Hamásszal kapcsolatos megjegyzései nem befolyásolják a szervezet tevékenységét, mert a NATO soha nem játszott és feltehetőleg nem is fog szerepet vállalni ebben a konkrét konfliktusban, és nem is keresi az erre szolgáló alkalmat. 

Miközben a Hamászt terrorszervezetként tartják nyilván az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, Erdogan „a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak” nevezte a palesztin iszlamista terrorcsoportot az október 7-i támadás után. 

Erdogan november elején jelentette be, hogy minden személyes kapcsolatot megszakít Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, mert szavai alapján „Netanjahu már nem olyan ember, akivel tárgyalni tudna.” A török államfő ugyanakkor a palesztin ügy szószólójaként lépett fel, miközben Izraelt terrorista államnak bélyegezte a palesztinokkal szembeni fellépés miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések